Erfarenheter av temagruppen "ByBoo"

ByBoo var ett ambitiöst och intressant projekt som bedrevs under 2007. Upprinnelsen var ett projekt som hette "Pass shit forward" och som var en kartläggning av nätmobbning, och vad jag förstår är detta slutrapporten.

Projektet ByBoo drevs av Reaktor Sydost och Interactive Institute Studio [12-21] tillsammans med elever, föräldrar och lärare i klass 3 och 4 på Johannishusskolan i Ronneby kommun. Projektet genomfördes med stöd av bland andra Brottsförebyggande rådet, Region Blekinge, Ronneby kommun och Ung kommunikation.

Ett av temana var en problematisering av vad mobbning på Internet är, i relation till mobbning i "den verkliga världen".
om vi vill förstå och angripa fenomenet digital mobbning så måste vi till att börja med förstå att de sociala rum som finns digitalt helt enkelt är utökade former av andra sociala rum. Det är inte tekniken i sig som är central för unga som kommunicerar via MSN eller SMS. Tekniken är bara ett verktyg för kommunikation. Ändå är det oftast just tekniken och inte kommunikationen som står i centrum för oss vuxna – inte minst när det gäller teknikens baksidor.

Den mobbning som sker via digitala kanaler är inte skild från övrig mobbning. Tvärtom – den hänger ofta tätt ihop med kränkningar som sker på annat sätt.
Från temagruppens blogg.
Slutrapporten för projektet blev en hel bok, och publicerades som den första (och hittills enda) delen i Ung kommunikations rapportserie.

Där förs också en diskussion om vad en community är, och hur de communities som finns på nätet motsvarar de som finns utanför. Detta leder vidare in på vad en "digital värld" eller "digital verklighet" är eller skulle kunna vara, och vad i så fall den vanliga verkliga världen är. 

En teoretiskt relativt okomplicerad fråga som mobbning på nätet leder alltså snabbt in på allvarliga metafysiska frågor! I min mening räcker detta för att visa att det är något mycket speciellt som är på gång med Internet.

De teoretiska diskussionerna i projektet kompletterades med att sätta upp en community i praktiken, som får namnet ByBoo. Den beskrivs som "en enklare variant av andra communitys som exempelvis Lunarstorm", ett forum, en chatt , en presentationssida med gästbok och en funktion för privata meddelanden. Intressant att koppla till praktiken på det här sättet.

Den kommunikation som förekommer i ByBoo förvånar delvis projektet. Redan 2007 hade ungdomarna i ByBoo gått över till att förvänta sig synkron kommunikation, som i chatt, och verkade mer eller mindre inte förstå vitsen med vanliga asynkrona forumdiskussioner. Trots att detta var ett relativt kort och effektivt projekt blir det ännu ett exempel på att det är svårt att anpassa forskning till den galopperande tekniska utvecklingen.

Ett annat resultat av projektet (och där man samarbetade med Nätverket SIP) blev den fina lilla boken Digitalis filosoferar (som i sin tur inspirerade lärarhandledningen Digitalis filosofi).

Det blev också ett inslag i SVT Smålandsnytt

I nästa inlägg om gruppen tar jag upp några av deras reflektioner så här i efterhand.

/Simon Winter

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback