Temagruppen ByBoo

ByBooNu är ytterligare en temagrupp igång. Det är ByBoo som koncentrerar sig på mobbningsfrågorna och speciellt den mobbning som sker digitalt med mobiltelefoner och över nätet. Ansvariga för temagruppen är Jessica Linde  som arbetar på Interactive Institute Studio [12 - 21] i Växjö och Micke Gunnarsson, Reaktor Sydost.

Så här beskriver de sina utgångspunkter:
"Under sommaren och hösten 2006 genomförde Interactive Institute Studio [12-21] och Reaktor Sydost en kartläggning kring digital mobbning. Kartläggningens viktigaste resultat är framförallt att om vi vill förstå och angripa fenomenet digital mobbning så måste vi till att börja med förstå att de sociala rum som finns digitalt helt enkelt är utökade former av andra sociala rum. Det är inte tekniken i sig som är central för unga som kommunicerar via MSN eller SMS. Tekniken är bara ett verktyg för kommunikation. Ändå är det oftast just tekniken och inte kommunikationen som står i centrum för oss vuxna – inte minst när det gäller teknikens baksidor. Den mobbning som sker via digitala kanaler är inte skild från övrig mobbning. Tvärtom – den hänger ofta tätt ihop med kränkningar som sker på annat sätt. Problem uppstår dock när vuxna inte finns närvarande i de olika sociala rum som unga vistas i. När det handlar om de digitala rummen är vuxenfrånvaron än mer slående, vilket bland annat beror på en stor kunskapsklyfta. Dagens unga är digitala infödingar, medan vuxna snarare kan beskrivas som digitala immigranter.

 

Med detta som utgångspunkt har vi startat det ettåriga projektet ByBoo där vi tillsammans med elever, föräldrar och lärare i två skolklasser genomför olika aktiviteter kring trygghetsaspekter – online såväl som offline. Vi anordnar träffar där vi tar till oss praktiska och etiska verktyg för hur vi kan handskas med en digital tillvaro. Självklart träffas vi både i klassrummet och på ByBoo – en community i stil med exempelvis Lunarstom, men lite enklare och med lokal anknytning."


De sammarbetar med Johannishusskolan i Ronneby och BTH. Temagruppens arbete stöds också av BRÅ och Ronneby kommun.

Du kan följa deras arbete på bloggen http://byboo.blogg.se/. Dessutom kan du under några veckor till se ett inslag från Smålandsnytt som presenterar arbetet

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback