Många bollar blir det

Ibland är det extra skönt att det är fredag. Vissa veckor blir väldigt intensiva med många olika möten och bollar som ska hållas rullande. Problemet blir att varje möte i regel genererar nya uppgifter och utmaningar. Fel uttryckt, inte problem, så ska det vara i ett projekt med stark rörelse. Men svårigheten blir att hålla samman, få ut bästa möjliga effekt och kunna dra vidare.

Veckan började i Kalmar med ett antal möten med aktiva medarbetare som på olika sätt driver projektet framåt. Lärarutbildare som i kurserna lyfter projektets frågor, erbjuder studenter insyn i temagrupperna arbete, tar fram idéer till att koppla samman digital kompetens med verksamhetsförlagd utbildning och ställer viktiga frågor om ytterligare förankring och spridning. Här blir webbens roll en viktig strategisk fråga. Den måste tydligare spegla projektets rörelse.

I tisdags var jag i Ljungby och fortsatte samtalen med dels representanter för kommunens centra informations- och IT-enhet, dels representanter för Barn- och utbildninigsförvaltningen. Det finns ett påbörjat arbete kring en gemensam IT-strategi som omfattar dels kommungemensamma administrativa rutiner och möjligheter för medborgare att elektroniskt ta del av kommunens erbjudanden, dels att man från skolornas sida ökar ansträngningarna att ge föräldrar möjigheter till ökad insyn och större möjlighet till kommunikation med skolans personal. Skolportalen
www.skola.ljungby.se finns som samlande kraft, man bygger upp rutiner för att elektroniskt kunna hantera individuella utvecklingsplaner. Fortfarande finns en viss diskrepans mellan de aktiviteter som görs på administrativ nivå, på grundskolenivå och på gymnasienivå. Tanken är att skapa långsiktigt hållbara strategier för utveckling. Kan det arbete som uträttas i projektet bl.a.med temagrupper, t.ex. den i Angelstadskolan eller möjligheten att låta unga människors tankar och idéer komma till uttryck via projektet i det arbetet, vore det alldeles utmärkt.

Onsdagen tillbringade jag i Stockholm på KK-stiftelsen med kvalitetsdiskussioner och uppföljning av det första årets utvärdering, dels Apel-gruppen, dels Kari Österlings och Gudrun Molanders arbete. Det var främst Komplits arbete i Skövde-regionen och Ung Kommunikation i Sydost som varit fokus för deras arbete. Jag har i tidigare blogginlägg kommenterat anlysresultatet från Apel. Huvudtanken i Komplits projekt är samarbetet med kommunerna och möjligheterna till inflytande på lärarutbildningen. Här har arbetet kommit i gång med lokala projektgrupper ute i skolorna som påminner om våra temagrupper. Man betonar också webbens betydelse för spridning, interaktivitet och kommunikation. Fortfarande finns dock ett avstånd mellan kommunernas sätt att se på projektet och högskolans. Det finns liknande diskussioner i vårt projekt. Det är två verksamhetssystem med helt olika utgångspunkter och det gäller att hitta gemensamma utgångsunkter för samverkan. En framgångsfaktor kan vara lokal skolutveckling i verksamhetsförlagd utbildning, där vfu-organisation, partnerområden och RUC kan vara aktiva aktörer.

Under torsdagen fortsatte konferensen på KK-stiftelsen med bl.a. diskussioner om fortsatt strategi i den stora satsningen som KK gör mot lärarutbildningar. Information finns på Kollegiet, men ytterligare preciseringar kommer. Själv kunde jag inte närvara på konferensen under torsdagen. Jag träffade ett nätverk av skolledare med representanter från Motala i norr till rektorer från Kronoberg och Kalmar län i sydost. Jag presenterade de utgångspunkter som projektet arbetar med, framförallt med betoning på de förändringar om skett sedan ITiS upphörde. Det blev en hel del frågor och diskussion, men också kontakter för ett utvidgat samarbete.

Veckan kommer att avslutas med diskussioner med Daniel Larsson om hur vi driver vårt lokala utvärderingsarbete vidare. Studentenkäter genomförs nu både i Kalmar och Växjö och analysarbetet börjar. Tanken är att det ska finnas preliminära data analyserade till Högskoleverket kommer i november för utvärdering. Under dagen kommer också Carina Sörgårn och jag träffa representanter för Bläck & Co, för att diskutera en fortsatt kommunikationsstrategi, där naturligtvis webben kommer att vara central.

Men sen är det helg tror jag....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback