Utvecklingsarbete och stöd till lärare
Forskningen på detta område är av naturliga skäl inte så gammal och finns företrädesvis i USA. På en föreläsning på BTH nyligen, gjorde Håkan Fleischer, doktorand vid Högskolan i Jönköping, en intressant genomgång av senare forskning på detta område. Utgångspunkten för föreläsningen (som kan ses i efterhand) är en kommande forskningsöversikt. En bra sammanfattning görs på Omvärldsbloggen av Stefan Pålsson

Tillbaka till de rektorer jag träffade i Växjö. De har själva sökt sig till projektet och är intresserade av att få igång utvecklingsarbetet. Många lärare är, nu i början, upptagna av att gå igenom den PIM-utbildning som också är en del av projektets målsättning. Rektorerna uttryckte en viss oro för svårigheterna att kunna kombinera denna utvecklingssatsning med övriga krav som ställs på förändringar av måldokument och pedagogisk dokumentation. Det finns för lite av teknisk infrastruktur som stöder ett effektivt arbete med den läraradministration som nu erfordras.
Några rektorer tog också upp frågan om hur man kan gå vidare för att verkligen kunna använda de olika möjligheter som tekniken erbjuder. Det är svårt att prioritera bland allt nytt som presenteras. Det blir väldigt tydligt att det finns svårigheter, att som rektor och ledare, göra hållbara och strategiska val.
Håller med om i stort sett allt :) Jag skulle dock vänt "upp och ned" på figuren så att Content och Pedagogik kom överst, men det är väl inte din figur, så så kan man ju inte göra :) Det är trots allt grundstenarna, även om den tredje bollen är oerhört viktigt! :)
/Lennart
Ja, den går knappast att ändra. Jag uppfattar inte bilden så att det som är överst är viktigast. Det finns ett övergripande sammanhang där alla delar är lika viktiga, men kanske inte samtidigt. I vissa fall framträder tekniken för att det är det nya som kommer och "stör". Ämneskunskapen och det pedagogiska kunnandet finns som grundläggande raster får vi hoppas:). När det nya i tekniken fungerar framträder kanske ämneskunskapen som viktig eller om tekniken formar om förutsättningar och relationer i klassrummet framträder pedagogiska ställningstagande och så sker ett ständigt växelspel i vad som för tillfället är mest centralt. Jag associerar nu till den konkreta undervisningen.
Nä, tror inte heller att det översta är viktigast :) Kanske dock när man studerar bilden att man läser uppifrån och neråt :) Spela roll !
"den konkreta undervisningen." är en nyckelfras i detta sammanhang!
Bra :)
/Lennart L
Underst behöver inte betyda underordnat. Om man inte vill :). Kan lika gärna betyda att det är "fundamentet".
Men frågan är relevant, det är nog inte helt rätt att i dag hittar de som behärskar alla cirklarna. Än mindre de som fått formell utbildning inom alla tre...