Agenda i söndags

Söndagens Agenda dominerades av AMF-affären och de politiska konsekvenser den kan få. Det finns mycket att tycka om hela den historien, men det är inte vad jag tänkte ta upp här. De två återstående inslagen handlade om den ekonomiska krisen och om Twitters utbredning. En initierad intervju gjordes med Paul Krugman, ekonomipristagare och en av världens mest kända ekonomer, som uttalade en mycket stor oro för den finansiella krisen och de följder det kan få. Om inte ytterligare satsningar görs från både USA och EU så riskerar vi en djup världsekonomisk kris, i klass med 30-talets depression.

Kontrasterna till beskrivningen av Twitters utbredning och olika medieprofilers användning av detta social medium blev rejäl. Twitter framstod som en lekstuga för folk som hade alldeles för lite att göra. Eller som en 14-åring uttryckte det i programmet: "de är kanske ensamma".

Det är kanske så. Twitter är en ny företeelse som dykt upp som en möjlighet nu när tekniken finns och fyller något slags behov, men som har ganska lite med samhällsutveckling att göra. Eller så är det i själva verket precis tvärt om. Twitter är ett exempel på en medieutveckling som i grunden förändrar förutsättningarna för vårt sätt att kommunicera och som i sin tur skapar förändrade strukturer i samhället. Det är nog ingen som nu vet vad som är rätt eller ens om frågan kan ställas så. Helt klart är att Agenda inte lyckades problematisera frågan och skapa någon slags förståelse för vad fenomenet i ett större perspektiv kan betyda.


Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer
Postat av: Dan Israel

Du vet väl att Paul Krugman nyligen kommit ut med en mycket pedagogisk beskrivning av vad som orsakat krisen och hur vi bör agera för att ta oss ur den. se http://www.leopardforlag.se/Article/View/?articleId=142&genreId=1437&sort=1

2009-04-01 @ 14:35:14
Postat av: Lennart Axelsson

Tack för tipset!

/Lennart

2009-04-01 @ 22:06:57
URL: http://www.ungkommunikation.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback