Binär baksmälla

Viktiga samhällsfunktioner får ett allt svårare arbete p.g.a. allt strängare upphovsrättsregler. Så här skriver Lars Ilshammar på Arbetarrörelsens arkiv och Pelle Snickars, forskningschef på Kungliga BiblioteketNewsmill:

"En oförutsedd effekt av den ensidiga fokuseringen på upphovsrätten som drabbat arkiv, bibliotek och museer (ABM) är att övergången från analogt till digitalt försvårats. Att publicera äldre samlingar på webben är mycket komplicerat. I den backlash som idag råder har digital tillgänglighet av kulturarvet blivit helt ogörlig att hantera; för detta skulle behövas en armé av jurister."

Det som är intressant med Ilshammars och Snickars inlägg är att diskussionen vidgas till något annat än för eller emot Pirate Bay. I den polariserade diskussionen finns en tendens att glömma bort att det finns en faktisk intressekonflikt mellan upphovsrättsinnehavares krav och medborgares informationsrätt:

"Eftersom dagens upphovsrätt de facto är oförenlig med binär kod borde upphovsrätten skyndsamt ses över och modifieras så att den balanserar medborgarnas informationsfrihet mot upphovsrättsägarnas intressen."

Det blir alltmer tydligt att det till slut handlar om politiska frågeställningar snarare än juridik. Dessutom, i perspektiv av skolans ansvar och uppgift, blir Ilshammars och Snickars diskussion också viktig.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback