Unga bloggande kvinnor

I gårdagens DN fanns en intressant artikel om tre kvinnor som bloggar, Feminismen blommar på bloggen (finns inte i nätupplagan).  Dessa tre kvinnor representerar en växande skara unga kvinnor som skriver bloggar om sina liv och protesterar mot dagens smala kroppsideal.

Två personer kommenterar detta fenomen i artikeln och tolkar det på helt olika sätt. Anja Hirdman, medieforskare vid Stockholms universitet, menar att det växande antalet tjejbloggar visar på en vilja att göra sin röst hörd i det offentliga rumment:

"Ungas identitetsskapande är komplicerat och bloggen är en viktig arena för detta idag. Man undersöker i förhållande till andra vem man är och vem man vill vara. Det handlar för många om att skriva sig till en identitet."

Hon jämför med 1800-talets dagboksskrivande, exempelvis Victoria Benedictsson eller 1970-talets feminister som använde sin kropp i konsten.

Gertrude Aiger, relations- och individterapeut, har motsatt uppfattning:

"För mig visar intresset för bloggande hur ensamma vi är i dag. Svenskarna lider av bekräftelsebrist och bloggen fyller det tomrummet."

och vidare

"När alltfler tillbringar sin tid på nätet och bloggar förlorar de en väsentlig sak, den riktiga kontakten med andra människor. Människor är ett socialt djur som behöver interagera med andra 'in real life'."

Ytterligare en god illustration på den brytningstid vi befinner oss i och hur olika den kan tolkas.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: Ina Alm

Länken till DN-artikeln funkar inte. Vill gärna ha den rätta!

Ina

2009-02-05 @ 14:47:53
Postat av: Lennart

Tyvärr finns inte artikeln på nätet. Men det har blivit ett intressant efterspel från Nina Åkestam. Läs på hennes blogg:

http://notanotherplanningblog.blogspot.com/2009/01/ett-steg-fram-och-17-tillbaka.html

2009-02-05 @ 16:45:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback