Bergaviksskolan bjuder in

Igår öppnade Bergaviksskolan, en F-6 skola, sina portar för lärarutbildare, studenter, föräldrar och lärarkollegor. Detta i ett samarbete med Ung Kommunikation där temagruppen Den moderna tekniken som länk mellan lärare och elev varit pådrivande. Syftet var att visa det innovativa arbete som pågår på skolan med digitala resurser som interaktiva skrivtalor, mentometerutrustning och naturligtvis internet som arena för skol-TV, bloggar, informationssökning och källkritiska diskussioner.



Drygt 100 personer kom under eftermiddagen och fick ta del av olika akiviteter, i förskoleklass upp till årskurs 6. Här finns ett lärarkollektiv som verkligen trivs med sin uppgift. Många uttrycker att den nya tekniken givit ny inspiration till arbetet. När man väl tagit sig över det grundläggande trappsteget så är det också påtagligt att man tjänar tid. Det går  i stort sett att behålla sitt gamla sätt att undervisa, men det finns också oanade möjligheter att att finna  nya former där den digitala tekniken är en självklar ingrediens. Därmed utvecklas ständigt nya kompetenser. "Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser", som en lärare uttryckte det. Kollegor som gått före står för mycket av kompetensutvecklingen, som i huvudsak sker internt på skolan. De interaktiva skrivtavlorna har naturligtvis varit en viktig del i utvecklingen. Här finns nu tekniken ständigt tillgänglig i klassrummet. Nätets resurser kan när som helst tas i bruk och kombineras med gemensam diskussion och dialog.

Det som var påtagligt på skolan var dels barnens aktivitet, dels lärarnas entusiasm för sitt arbete. Naturligtvis hänger detta samman. Skolledningens pådrivande arbete och intresse lyftes också fram bland flera lärare. Vi kunde vid rundvandringen också se att den nya tekniken kan användas på väldigt olika sätt och med olika pedagogiska förtecken. Tekniken i sig behöver inte vara nyskapande eller självklart kopplad till teorier för lärande, men potentialen finns. Bara genom att faktiskt ge sig in i användning som Bergavikslärarna gör på ett mycket förtjänstfullt sätt  och tillsammans provar och diskuterar sker intressant utveckling. I den diskussionen måste också lärarutbildningen vara en viktig dialogpartner. Därför var det roligt att också lärarutbildare deltog i aktiviteterna under dagen. Förhoppningsvis kan det initiativ som tagits på Bergavik bli ett återkommande inslag i samarbetet mellan högskola och skolverksamhet.

Stort tack till ansvariga lärare och skolledare vid Bergaviksskolan.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback