Bibliotek med nytänkande

För ett par veckor sedan föreläste jag för bibliotekarier i Växjö kommun. Där fanns också bibliotekarier knutna till Skolbiblioteksforum. Alldeles nyligen har man givit ut en bok om verksamheten, "Skolbibliotek - en pedagogisk resurs i undervisningen". Finns att beställa från Växjö kommun.

Det finns också andra kommuner som tänker nytt. När jag läste om Kulturverket i Umeå, (se förra inlägget) så upptäckte jag att just Kulturverket och Umeåregionens bibliotek tillsammans fått internationellt pris. Biblioteket har haft som målsättning att göra biblioteken så tillgängliga som möjligt med hjälp av modern teknik. Bl annat fick man beröm för sin webbplats http://www.minabibliotek.se/. Men det var också samarbetet mellan de båda kulturinstitutionerna som uppmärksammades av juryn.

Biblioteket i Skövde har sin Mediejukebox, där böcker, språkkurser och filmer direkt kan laddas ned till en mp3-spelare. Borta är mängden av cd-skivor och de gamla kassettbanden. Eller de finns säkert kvar ännu en tid, eftersom många har kvar de gamla spelarna. Men visst underlättar de nya formaten.

Det finns säkert fler goda exempel på hur bibliotekets funktion förändrats och fått nya uppgifter, inte minst i samarbete med skola och kultur. Detta under ganska kort period av snabb teknikutveckling. En intressant fråga är hur bibliotekarierna i sin yrkesroll klarar omställningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback