Digital kompetens i lärarutbildning

I förra veckan var det konferens i Norrköping där representanter från olika lärarutbildningar i landet träffades tillsammans med KK-stiftelsen. Utgångspunkten var en diskussion om hur KK-stiftelsens fortsatta arbete med satsningen på IT i lärarutbildningen ska se ut.

Det bestående intrycket var att det i gruppen lärarutbildare finns (föga förvånande) rätt skilda uppfattningar om vad vi menar är digital kompetens och hur i så fall det fortsatta arbetet ska se ut. I grunden är detta något positivt och anger nödvändigheten av att mötas och att vidare diskutera dessa frågor. Det handlar både om hur en eventuell forskningsanknytning kan se ut, hur kontakterna med kommunerna bör utformas, var fokus ska ligga i arbetet med studenter och lärare.

Här fyller KK-stiftelsen en viktig roll och bör kunna bli ett centralt nav i arbetet med utveckla innehållet i lärarutbildningen. Landets lärarutbildningar är uppdelade på många enheter både inom och mellan lärosätena. Det finns många olika arenor för samarbete, men det finns ingen samlande funktion som bevakar den digitala utvecklingen och dess konsekvenser för lärande. Självfallet måste varje lärosäte utveckla sina former, men ett gemensamt erfarenhetsutbyte ger en viktig styrka i arbetet på hemmaplan, som mycket riktigt poängterades på konferensen.

Självfallet är det också viktigt att gå vidare med ekonomiska incitament för förändring och ge fler lärarutbildningar möjligheter till utvecklingsarbete. Det är självklart en väldig styrka att ha möjligheten att sätta ekonomisk kraft bakom orden. Kan vi också förmå Skolverket och kommunerna i
den nya statliga satsningen på lärarlyft att inse vikten av de nya kompetenser som krävs, är mycket vunnet.

Avslutningsvis kan jag rekommendera Jan Svärdhagens intressanta blogginlägg från den 3 maj, Lärare och bloggande...går det ihop? Vad ska vara personligt och privat i en tid där det privata får allt större utrymme i det offentliga rummet? Viktiga frågor för alla, men kanske speciellt viktigt att diskutera i en lärarutbildning.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback