Matematik med webbens hjälp

DN rapporterade för någon vecka sedan om webbmatte på sex språk. Det är en satsning från Stockholms stad att ta fram stödmaterial i matematik på nätet som inte ska vara styrt av läroböcker. Myndigheten för skolutveckling går nu också ut i en nationell informationskampanj för webbmatten.

Det är en fantastisk satsning som görs. Intressant att man också väver in en mångkulturell aspekt. "Statisktiska centralbyrån har plockat ut vilka språkgrupper som är stora i Sverige och det har resulterat i valet av språk i dagsläget, men det går att lägga till språk och utveckla detta framöver", säger Fredrik Enander på Sofia distans, som är ansvarig för uppbyggnaden.

Webbmatten består, enligt DN, av förklarande texter på sex olika språk, 330 filmer med lärare som visar räkneexempel på tavlan. Materialet täcker grundskolans matematik från årskurs 6 till 9. Även gymnasiets A-kurs finns med.

Just detta att använda filmen som medium är intressant och spännande. Det är en underskattad möjlighet, men ett utmärkt sätt att ge eleven tillfälle att i lugn och ro, med oändliga upprepningsmöjligheter få ett stoff presenterat som kan vara komplicerat om man bara får det i en textbok. Det är precis så som mattelärare i alla tider gjort i klassrummet. Varför då inte använda de möjligheter som nu står tillbuds och på en arena som är välbekant för dagens barn och ungdomar. Webbmatten är ett bra exempel. I ett tidigare blogginlägg har jag skrivit om ett arbete som bedrivits på Broängsskolan i Botkyrka (se trackbacks nedan).

Vad finns då på världen största portal för videofilmer, YouTube. Det borde väl finnas något som kan intressera matematiker. Tyvärr kan man konstatera att det inte finns något på svenska, vilket är synd, när vi vet att YouTube är en av de mest besökta sajterna bland ungdomar. Men trots det kan det vara intressant för matematiklärare att hämta material därifrån. Material som kan stimulera fantasin och väcka ett intresse för matematiken från helt andra utgångspunkter än de traditionella. Nedan följer några länkar:

http://www.youtube.com/watch?v=e1paVdqkkAs

http://www.youtube.com/watch?v=lWkzNldkepk


http://www.youtube.com/watch?v=72wbx4BUK7Q


Exemplen ovan visar lite olika sätt att presentera matematik. Kan ge lite nya tankar. Variationen är viktig. Det roliga är att när man väl börjar undersöka webben så hittar man länkar till andra sajter som i sin tur leder vidare till något annat. Det är det som gör webben spännande, men också tidsödande. Är det dock  många som letar och delar med sig så går det allt snabbare.

Alltså gäller det att försöka skapa gemensama länkbibliotek. Det har temagruppen IKT i engelskundervisningen gjort. Ett efterföljansvärt exempel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback