Bloggandet

Bloggandet i världen växer. Ett amerikanskt företag, Technorati har specialiserat sig på bloggvärlden.  Så här skriver de på sin hemsida:

Technorati is the recognized authority on what's going on in the world of weblogs. We help people search for, surface, and organize bloggers and their daily posts.

De försöker också hålla koll på antalet. Naturligtvis har företagets vd och grundare, David Sifery en blogg, där han bl a tar upp hur snabbt bloggandet i världen växer. Antalet har nu passerat 50 miljoner och hittills under de tre senaste åren har antalet bloggar fördubblats var 6:e månad. Engelska och japanska bloggar dominerar följt av Kina.

Vad är egentligen det speciella med bloggar? Man kan fråga sig vad som ligger bakom denna oerhörda explosion av antalet? En undersökning som är gjord vid Indiana University, (Herring, Scheidt, Bonus, & Wright, 2004) visar att drygt 70% av bloggarna är personliga där författarna är öppna med sina tankar och känslor. Finns alltså ett stort behov av att göra det privata offentligt.

I samma undersökning hävdas att just bloggar är den mest använda applikationen på nätet. Det är en väldigt enkel teknik, men ändå så kraftfull. Jämför man med vanliga webbsidor så ger bloggen dig möjlighet att på ett enkelt och överskådligt sätt spara dina texter och även bilder. Du kan också som läsare av andras bloggar, gå in och göra kommentarer.

Men det finns ytterligare ett par funktioner som gör bloggverktyget än mer kraftfullt. Du har möjlighet att spara enstaka inlägg som bokmärken, s k permalänkar. Sparar du en länk till en vanlig webbsida, kan den efter en tid försvinna eller ändras och då har du egentligen ingen nytta av den.

Varje blogg har också ett alldeles unikt nummer som brukar finnas vid kommentarfunktionen. Hittar du ett inlägg i en blogg, som du tycker hänger samman med det du skriver i din blogg, kan du använda inläggets unika nummer. Du kopierar det, lägger in det i din egen blogg. Då skapas, i den första bloggen, en länk till din text. På det sättet skapas ett nätverk av olika bloggar och nya kommunikationsmönster bildas. På samma sätt kan dina inlägg användas. Du som bloggägare kan naturligtvis ta bort länken om du inte tycker den passar.

Att skriva bloggar är alltså inte riktigt detsamma som att flytta ut dagboken på nätet. Det är en helt ny textgenre som absolut är användbar i undervisning: att läsa på olika språk, följa  någon som skriver i ett intressant ämne, men naturligtvis också att själv skriva. Det blir som en form av portfolio. Dina texter blir reflektionsunderlag. Du kan också få respons av andra. Är det inte precis ett sådant enkelt verktyg som vi som lärare efterfrågat?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback