Censuren på nätet

I dag är det pressfrihetens dag vilket innebär att man på olika sätt uppmärksammar det fria ordets ställning världen över.
Svenska Dagbladet rapporterar om
censuren på nätet. Det är en pessimistisk läsning. Den dröm som en gång fanns om det fria Internet är faktiskt redan död. Vi är på väg mot en värld där vi har olika internet beroende på var vi bor. Tidningen citerar Derek Bambauer, forskare vid Harvard Law School. Han är också engagerad i Open Net Initiative som bevakar frågor som rör yttrandefrihet på nätet.
I spetsen för denna utveckling går Kina. Det är ett stort land med stor potential för nätutbyggnad. I stället för att begränsa uppkopplingsmöjligheterna inledde man en strategi för att filtrera och kontrollera informationen. Man skapar ett helt eget internet. I dag är man så framgångsrik att tekniken kan exporteras. Google, Yahoo och Cisco, världsomspännande internetföretag, inser de ekonomiska möjligheter som Kina erbjuder och hoppar villigt på tåget. ”De här företagen förlorar sina själar i Kina” säger Julian Pain, som arbetar på Reportrar utan gränser i Paris.
Yttrandefriheten begränsas alltså i takt med att kontrolltekniken förbättras. Det man frågar sig är om det i längden verkligen är möjligt att så totalt kontrollera informationen. Internetteknikens grundläggande idé bygger på kommunikation mellan datorer även om stora hinder finns. Beklämmande att stora inflytelserika företag inte kan hålla fingrarna borta. Beklämmande att också fria nationer censurerar. Enligt Svenska Dagbladet censurerar Google i Frankrike och Tyskland nazistiskt material på samma sätt som Kina censurerar om Falun Gong.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback