Kontrakt för säkrare internetkommunikation via MSN

Jag fick ett intressant mail av min kollega Solveig Hammarbäck häromdagen. Microsofts internettjänst MSN, en av de mest använda tjänsterna på nätet, lanserar nu ett föräldra-barn-kontrakt för att göra internetsurfningen säkrare. Läs kontraktet i sin helhet. Så här kommenterar Microsoft sitt initiativ:
"Vi är av den bestämda åsikten att kommunikationen mellan föräldrar och barn är avgörande för att komma till rätta med många av de problem som vi ser uppstår vid internetanvändande, säger Jessica Börjel, ansvarig för MSNs kommunikationstjänster. Med det här kontraktet ger vi dem en känsla för vad som kan vara bra att diskutera igenom. Att man skriver under på riktigt är också en viktig symbolhandling. Kontraktet kan sedan placeras väl synligt vid familjen olika datorer." (http://www.microsoft.com/sverige/pr/articles/200602063.asp)
Det finns fler bra initiativ. På Lunarstorm finns information till föräldrar och lärare. Man har också tillsammans med andra internetaktörer bildat BitoS Etiska Råd som har som uppgift att bevaka och utveckla rutiner för att stoppa olämpligt material på nätet. Mer om BitoS Etiska Råd finns beskrivet på Lunarstorm och BitoS egen hemsida.
Dessa initiativ vore väl något att ha som utgångspunkt vid föräldramöten på skolor. Det kanske redan är så?
I projektet har vi också diskuterat vikten av att få med föräldrarna. Genom samarbetet med deltagande VFU-skolor finns här goda möjligheter. För lärarstudenterna blir det utmärkta tillfällen att diskutera och möta både föräldra- och elevsynpunkter. Vi borde kanske ha som krav att man i alla temagrupper belyser dessa frågor?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback