Ny teknik och gamla sätt

I dag i Smålandsposten presenteras motorsamlaren Göran Nilsson i Tingsryd. På bilden visar han upp en gammal tvåhjulig traktor från början av 50-talet. Bilden och bildtexten är intressant: ”Tvåhjuliga traktorer användes främst på mindre gårdar, där de ersatte hästen – och liksom med en häst fick föraren gå längst bak och styra.”

Med Roger Säljös bok, Lärande & Kulturella verktyg i färskt minne, ser jag inte bara ett stycke historia utan bilden säger oss också något om vad som händer när ny teknik och nya verktyg introduceras? Till en början lyfter man in gamla tankemönster i det nya verktyget. Först efter en tid när verktyget använts, fler människor lärt sig hantera det, förnyas användningen och konstruktionen. Tittar man på gamla bilar från slutet av 1800-talet och framåt ser man också hur bilarna förändrats från att likna gamla hästdroskor till helt andra konstruktioner.
Ser vi inte samma mönster när det gäller IT? Hur såg de första datorerna ut, de första datorprogrammen, de första internetapplikationerna? Vi ser nu en ny teknik som växer fram på nätet. Hur vill vi att den ska se ut och användas, t ex i skolsammanhang? Förändringar görs av människor i användning, inte av dem som står vid sidan om. Är det tillräckligt många och försök till förändringar är tillräckligt bra så blir det förändringar som också är bestående.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback