Hej lärarstudent

Välkommen till lärarutbildningen, antingen du har börjat i Växjö eller i Kalmar.

Det är omvälvande att börja en ny utbildning. Mycket känns förvirrat i början. Mänger med information om kursplaner, studiegångar, webbadresser och allehanda förkortningar pressas på dig. Jag hoppas att du kommer att hitta rätt i denna informationsdjungel och vill gratulera dig till att ha valt en spännande utbildning som leder till ett utmanande och omväxlande arbete.

Det är ett arbete som nu genomgår många förändringar. Förändringar som dels beror på politiska beslut i läroplaner och andra styrdokument. Men det är också en förändring i samhället som är genomgripande. Vi befinner oss mitt i en digital revolution med en mängd nya medier som dina kommande elever hanterar som den självklaraste sak i världen. Denna utveckling ställer krav på dig som professionell lärare. Du måste vara digitalt kompetent. Du måste kunna använda de nya verktyg som finns som ett administrativt stöd men framförallt måste du kunna använda dessa i den pedagogiska verksamheten.

Utvecklingen har gått mycket fort. Under hela din utbildningstid kommer lärarutbildningen i Växjö och Kalmar tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola att arbeta med att utveckla en digital komptens som är användbar i din kommande yrkesutövning. Ännu kan vi inte med säkerhet säga vad den innebär. Det projekt som heter Ung Kommunikation avser att undersöka och utveckla dessa frågor.

För att vi ska lyckas med detta behöver vi engagerade studenter, lärarutbildare och VFU-lärare. Vi kommer under hösten på olika sätt att informera dig som student om de möjligheter som finns att engagera sig i projektet. Det kommer att finnas möjligheter inom de kurser som du går, men också om du vill engagera dig utanför den kursplanebundna tiden. Det är något som kommer att vara meriterande, dels därför att du deltar i konkret utvecklingsarbete, dels därför att det rör digital kompetens. En kompetens som efterfrågas ute i skolverksamheten, vare sig du hamnar i kommunal skolverksamhet eller friskola.

Vill du veta mer om projektet, läs andra inlägg i denna blogg eller gå till vår webbsida,
www.ungkommunikation.se/

Än en gång välkommen till utbildningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback