Möte med Apel igen

Igår hade vi uppföljningsmöte med Apel i vårt utvärderingsarbete. Det var en mycket värdefull diskussion. Apel är inriktade på att undersöka möjligheterna att göra projekt så långsiktigt hållbara som möjligt. Bland annat har Lennart Svensson, vetenskapligt ansvarig för Apel, nyligen givit ut en bok, Hållbart arbetsliv, tillsammans med tre medförfattare, Gunnar Aronsson, Hanne Randle och Jörgen Eklund.

Apel har uppdrag från KK-stiftelsen att följa vilka möjligheter vi, som långsiktigt projekt, har att implementera vårt utvecklingsarbete i den reguljära verksamheten. Vi diskuterade specifikt vilka hållbarhetskriterier som finns och hur detta kan appliceras på vårt arbete. En av utgångspunkterna är den enkät som genomfördes strax efter jul och som jag beskrivit i ett blogginlägg från den 7:e februari.

image81

På mötet deltog Karin Sjöberg, Ann Öhman, Patrik Jonsson och Lennart Svensson från Apel, ledningsgrupp och projektledning. Från projektgruppen deltog också Carina Sörgårn och Susanna Nordmark. Vi hade även inbjudit Åke Sjöberg från AV-Media och Maria Johansson från Nätverket SIP som representerade våra externa samarbetspartners.

Vilka faktorer finns för framgång i projektarbete och hur är dessa relaterade till vårt projekt. Som underlag visade Lennart Svensson en intressant schematisk bild av samband som finns för hållbarhet:

image82
I projektarbete har man att förhålla sig till både struktur och process. I ett mer strukturinriktat projekt handlar det till stor utsträckning om frågorna Hur? och Vad?. När det gäller processinriktat projekt så är delaktighet och lärande viktiga komponenter. Ett projekt som mer förlitar sig på strukturer har i vissa fall lättare att påvisa konkreta resultat, även om möjligheterna för deltagarna till inflytande och kreativitet är mindre. Just av det skälet kan resultaten långsiktigt vara mer osäkra. Å andra sidan, ett processinriktat projekt kan kanske upplevas som flummigt och konturlöst. Men deltagarna kan känna stort utrymme för delaktighet och möjlighet att hitta nya vägar. Men resultatet av projektets arbete kan vara svår att mäta och också därmed osäkert i ett mer långsiktigt perspektiv.

För vår del handlar det mycket om att förstå var vårt projekt står och är på väg. Siffror som Apel gjort i samband med enkätresultatet tydde på att vi har vår tyngdpunkt åt det strukturella hållet, men min spontana känsla är att vi är mer processinriktade. Vi har lämnat stort utrymme åt temagrupperna att själva forma sin verksamhet med utgångspunkt i vår vision. Det betonades från Apel att de redovisade siffrorna inte är så tillförlitliga (litet underlag och kanske frågor som mera styrde mot struktur än process), mer ett sätt att förstå modellen.

När vi nu konsoliderar vårt projekt under detta år blir Apels stöd tillsammans med våra egna utvärderingar viktiga pusselbitar för att vi ska gå vidare och knyta an till en övergripande strategisk plan för de resterande åren. Helt klart är också att de influenser och erfarenheter som både Maria och Åke gav i diskussionen visar på vikten av vårt samarbete och för oss att från extern horisont förstå projektets betydelse.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback