Gapminder, AV-Media och Linnéuniversitet i samarbete

Nu är det klart! Internetfonden har beviljat projektmedel till AV-Media Kronoberg som i samarbete med Linnéuniversitet, (Ung Kommunikation och CeLeKT-gruppen), går in i ett ettårigt samarbete med Gapminder och Hans Rosling. I samarbetet finns också företaget Lekolar AB (fd Brio) som bl.a. är leverantör av Cleverboard

.


Syftet är att utveckla metoder och modeller som kan användas i undervisning, i skola och lärarutbildning för att öka förståelsen för vår omvärld genom att använda visualiserade data. Så här skriver vi i ansökan:

"Med hjälp av pilotgrupper på skolor i Kronoberg, Kalmar och Blekinge län samt lärarutbildningen vid Linnéuniversitet ska vi utarbeta lärmoduler som syftar till att tolka och bearbeta visualiserade data. Med lärmodul avses lektionsförslag, lärarhandledning, elevaktiviteter och bakgrundsfakta som kan användas i konkreta undervisningssituationer. Centralt i lärmodulerna är interaktivitet med hjälp av de resurser som finns på nätet. Med utbyggnad av interaktiva skrivtavlor i alltfler klassrum ökar möjligheterna att utveckla användningen av visualisering i undervisningen."

Det är en stor utmaning. Datamängder växer exponentiellt. Utbyggnaden av Internet ger oss en väl utbyggd infrastruktur där det finns utomordentliga möjligheter att öka omvärldsförståelsen genom att beskriva och visualisera olika  samband. Hans Rosling är en föregångare på området. Nu senast vann han en stor seger då Världsbanken bestämde sig för att släppa data fritt för bearbetning. I pressmeddelandet från Världsbanken gavs ett direkt erkännande till honom. Även andra möjligheter till visualisering av offentliga data finns med tjänster som bl.a. Google utvecklar.

En huvudfråga för skolan är att lärare i ganska liten utsträckning medges tid för fördjupning av kunskaper på detta område. Det innebär att skolutveckling tar lång tid. Det är vår övertygelse att olika typer av lärmoduler som på olika sätt illustrerar hur detta kan användas i undervisning är nödvändiga att ta fram. I det samarbete som vi nu under flera år utvecklat inom forskning (CeLeKT), grundutbildning (Ung Kommunikation) och skolverksamhet (AV-Media), har vi tre nödvändiga ben som behövs för att skapa resurser som stödjer lärarnas kompetensutveckling. Det är också det långsiktiga målet med vårt samarbete. Att på detta sätt få stöd av Internetfonden gör arbetet än mer intressant och spännande.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Maria Lindgren

Hej

Thomas Sandstedt (UPC) efterlyser aktuella och intressanta frågor för höstens pedagogiska lunchseminarier för våra universitetslärare. Skulle inte det här projektet kunna presenteras på ett sådant seminarium?

Mvh

Maria

2010-06-24 @ 11:34:59
Postat av: Lennart Axelsson

Ja, absolut. Framförallt när vi kommit en bit på väg. Visualisering av olika typer av data blir alltmer spännande och användbart.



/Lennart

2010-06-24 @ 16:11:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback