Betydelsen av sociala medier

Vetenskapsradion berättade i ett inslag i fredags om de sociala mediernas betydelse i katastrofens Haiti, om hur Facebook och Twitter ansvänds. Verklig betydelse alltså, inte den gruppbildning som skett på Facebook där du kunnat gå med i gruppen "två kronor per medlem till jordbävningsoffren i Haiti" som sedan visade sig vara falsk. Här kanske lite bättre källkritisk granskning hade hjälpt.

I Vetenskapsradions fall handlade det om hur sociala medier kunnat användas för att snabbt sprida information om situationen i Haiti, men framförallt kunnat stödja och meddela  hjälporganisationer om de lokala behov som finns på olika ställen i Port-au-Prince. Det kan vara medicin som fattas, mat-eller vattenbehov som akut behöver tillgodoses. De få som har tillgång till internet kan fungera som sambandscentraler för att effektivisera hjälparbetet. Att använda Twitter eller Facebooks statusrad i hjälparbetet på detta sätt är alldeles nytt och än så länge saknas ett mer strukturerat sätt att arbeta, men potential för ökade möjligheter finns.

I onsdags hade jag en kortare presentation av Ung Kommunikation för den nya utbildningsvetenskapliga nämnden vid Linnéuniversitetet, som hade sitt första möte och jag kan inte låta bli att tänka tillbaka på den efterföljande diskussionen när jag hör Vetenskapsradions rapportering. Mottagandet i nämnden var  i huvudsak mycket positiv och det märks ett klart ökat intresse och en större nyfikenhet på frågorna vi arbetar med. Men fortfarande finns uppfattningar som man förvånas över. "Varför ska vi lägga tid och pengar på IT som i stort bara handlar om att göra tjusiga preesntationer i Power Point?" var ett argument. Om påståendet var attityd eller okunnighet är oklart. En lika begränsad syn uppvisar Rickard Schwartz i lördagens DN: "Och vad som kallas Facebook är väl inte mycket mer än en elektronisk variant av de kedjebrev som emellanåt dök upp i min ungdom."

Att det ibland ska vara så svårt att se utöver den egna föreställningsvärlden och hitta det nya och intressanta i samtidens teknikutveckling.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback