Mötesplats Södra Småland

Efter lite strul med vår blogg (jag var lite för snabb på tangenterna och ibland finns inte ångramöjligheterna) så har vi nu lyckats lösa detta.

I förra veckan medverkade jag på konferensen
Mötesplats Södra Småland, en konferensvecka anordnad av Regionförbundet Södra Småland. Under rubriken ”Den unga kommunikationen” samlades ett 60-tal deltagare, rektorer, förvaltningschefer, politiker och IT-samordnare från hela Kronoberg län. Även gäster från Kalmar och Staffanstorp medverkade. Syftet var att presentera och diskutera ung digital utveckling i perspektiv av skolans uppdrag. Jag inledde seminariet genom att ge en mer generell bild utifrån Ung Kommunikations idéer. Därefter konkretiserade Mathias Ahrn från Teleborg Centrum hur ett utvecklingsarbete kan genomföras på en enskild skola. Denna utveckling blir inom kort möjlig att följa här på vår webbplats som en fortsättning på det temagruppsarbete som Teleborg Centrum deltagit i.

Första delen av eftermiddagen ägnades åt AV-Medias verksamhet och vilka möjligheter och tjänster som AV-Media kan erbjuda. Eftermiddagen avslutades med gruppdiskussioner där de medverkande fick ge sin syn på hur arbetet kan föras vidare.

Tre viktiga prioriteringar var samtliga grupper eniga om:
Infrastruktur på skolorna måste bli bättre, dvs teknik och support. Fortfarande finns för många skolor som har undermålig utrustning, långsam support och låsningar av nätet.

Kompetensutveckling. Lärare behöver tid för kompetensutveckling, både när det gäller samhällsutveckling, skolans ansvar  och hur man arbetar med digitala verktyg.

Föräldramedverkan. Det är viktigt att, i utvecklingsarbete som inbegriper ny teknik och digitala medier där också nätet spelar en stor roll, föräldrar involveras. Det är viktigt att tillvarata det intresse och den kunskap som idag fins hos många föräldrar. Men lika viktigt är att möta den oro som också finns, ofta beroende på den mediabild som ges av nätet.

En viktig slutsats som också kom fram under seminariet är betoning av skolors samarbete med externa aktörer med specialistkunskaper på olika områden. Det är en mycket tung uppgift att som enskild skola själv arbeta med skolutveckling speciellt inom detta område. Det behövs ett inflöde av nya idéer som kan ge skolan  inspiration till vidareutveckling av arbetet. I vår region finns nu många aktörer som kan samverka med skolor och det gäller att ta vara på möjligheterna.

Kommentarer
Postat av: Fredrik Andersson

Instämmer helt. Många som åsidosätter utbildning. Jag arbetar på ett företag vars enda uppgift är att få fler att utbilda sig och hjälpa dessa att hitta rätt utbildning. Jag var med och startade företag för 4 år sedan och idag hjälper vi flera hundratusen personer att hitta utbildning varje månad. Om du funderar på vad du ska utbilda dig till, kika då på följande sajter:



<a href="http://www.utbildning.se">www.utbildning.se - Kurser och utbildningar för dig i arbetslivet</a>

<a href="http://www.kurser.se">www.kurser.se - Kurser för din fritid</a>


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback