Veckan som gått

Förra veckan blev mer intensiv än jag räknat med. Inget blogginlägg på hela veckan och ändå är det en prioriterad arbetsuppgift. Men ibland kör det ihop sig alldeles. En kort resumé:

I måndags besökte vi från Ung Kommunikation Malmö Högskola och enheten för Innovation och utveckling. Enheten samarbetar också med lärarutbildningen. Det var ett mycket intressant möte på olika sätt. Det visade sig att mycket av det vi jobbar med på respektive lärosäte pekar åt samma håll och just vår syn på innovation, lärande och samarbete externt ligger väldigt nära. Malmö Högskola har ett samarbete med Microsoft där man bland annat gemensamt skapat Learning Technology Innovation Center, en miljö för innovation och lärande. Påminner till viss del om den miljö som vi håller på att bygga upp kring Delta Garden i Växjö. Förutom detta center finns en hel del andra satsningar som är intressanta, bl.a. Näktergalen, samarbetet med skolor i regionen och utveckling av digital kompetens i lärarutbildningen. Bör finnas utgångspunkt för ett utvidgat samarbete.

I tisdags var jag inbjuden till en diskussion på KK-stiftelsen om vilka motiv som finns för en fördjupad insats för att öka förståelsen för Unga Nätkulturer och hur en sådan insats kan se ut. Det var Stig Roland Rask som tagit initiativet till mötet genom att bjuda in människor från olika verksamheter: forskare, lärare, entreprenörer och organisatörer i näringsliv, fack, offentliga organisationer och myndigheter. Blandningen av människor gjorde att diskussionerna blev engagerade och intressanta. Stig Roland Rask poänterade att inriktningen är Unga Nätkulturer och inte ungas nätkulturer. Det handlar alltså inte bara om unga människors nätkulturer utan också om den kultur som är ung därför att tekniken som möjliggör kulturen är ung. Detta är precis den dubbla betydelse som vi också lägger i vårt projektnamn Ung Kommunikation. Det är en ung teknik för kommunikation som växer i betydele i samhället och där framförallt unga människor tar den till sig. Det ska bli spännande att se vilka initiativ som kommer från KK-stiftelsen.

Under onsdagen och torsdagen ordnades Växjökonferensen, den nationella konferens som riktar sig framförallt mot beslutsfattare och lärare i gymnasieskolan. Ung Kommunikation deltog med ett seminarium under torsdagen där framförallt Christina Olin-Scheller talade om sin avhandling Mellan Dante och Big Brother. Jag berrättade också om utgångspunkterna för Ung Kommunikation och om hur vårt arbete fördjupas. Precis som jag hoppades visade det sig att Christina Olin-Schellers arbete har stor bäring för vårt projekt. Inte minst hur hon nu fortsätter arbetet i ett forskningsprojekt som ska undersöka fan fiction. En företeelse som är mycket utbredd i USA, men som sprider sig alltmer i Sverige också. Läs t.ex artikeln om Darin fan fiction i DN. Vad betyder den utvecklingen som exempel på skillnaden mellan det formella och det informella lärandet? Och för skolans arbete?

Veckan avslutades under fredagen med det första av fyra möten med vår temagrupper inklusive de tre nya som nu startar i Kalmar. Denna första gång träffade vi representanter för Amulets, IKT i engelska och temagruppen om utbildningsplattformar från Växjö Fria. Jag kommer tillbaka till dessa temagruppsträffar under veckan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback