Den lilla nätgemenskapen

På initiativ av temagruppen ByBoo träffade jag idag Ida från Reaktor Sydost, Jessica och Helena från Interactive Institute, Stefan från Nätverket SIP som hade med sig My från Kaospiloterna och Åke från AV-Media.

Mötet tog sin utgångspunkt i temagruppen ByBoos arbete och hur vi gemensamt kan föra det arbetet vidare. Det intressanta med ByBoo är att det startade som en temagrupp som i huvudsak skulle arbeta med mobbning på nätet. Angreppssättet var att starta en "minivariant" av Lunarstorm, communityn ByBoo, som var mycket starkare knuten till skolan och byn Johannishus i Ronneby kommun. Arbetet med denna community har inneburit att fokus för arbetet mer kommit att handla om generella värderingar om hur man ska vara mot varandra, på nätet och när man möts ansikte mot ansikte. Det har också inneburit att medvetenheten hos lärare, föräldrar och far- och morföräldrar ökat om vad det betyder att vara med i en nätgemenskap. Det har varit lättare att engagera sig och nätaktiviteterna har blivit mer förståeliga och överblickbara med den lilla gemenskapen där byn och skolan varit det sammanhållande kittet. Då har också diskussionen om mobbning på nätet blivit en naturlig del i det arbetet. För problem har naturligtvis uppstått i ByBoo, precis lika väl som i Johannishus.

Arbetet har också inspirerat Jessica och Sofie på Nätverket SIP att skapa det lilla diskussionshäftet "Digitalis filosoferar" som innehåller ett antal tänkvärda betraktelser över nätet och vad det betyder för olika företeelser i samhället. Kan rekommenderas både som underlag för diskussioner med barn (lite äldre), ungdomar och föräldrar.

Åke kunde redovisa att de på AV-Media under en tid arbetat med dessa frågor därför att det finns så många lärare och föräldrar som vill veta mer. Och kanske är sättet att angripa dessa frågor just den väg som ByBoo valt. Skapa en mindre nätgemenskap i klassen eller på skolan, för barn som just börjat på mellanstadiet där de förmodligen är i början på den väg som leder ut på nätet till en mängd nya och skilda intressegemenskaper. Att då gemensamt göra inledningen på den resan med lärare och föräldrar kan vara en väg att få en bättre förståelse för nätets villkor, möjligheter och naturligtvis också hot. Den gemensamma erfarenheten bildar då underlag för de viktiga samtal och diskussioner som måste göras.

Jessica och Ida kommer nu att successivt överlåta ByBoo till skolan att ensamma ansvara för fortsättningen och samtidigt fundera vidare på hur dessa erfarenheter kan bli en resurs för andra skolor. Vi kommer också att ha ett seminarium i februari för att sprida dessa idéer vidare.

Ytterligare en frukt av arbetet är ett samarbete med BTH som har en utbildning i spel, media och ljudproduktion. Studenterna har varit involverade i ett arbete med eleverna på Johannishusskolan (läs om detta på bloggen). I detta samarbete finns också intressanta utvecklingsmöjligheter. Vi lär få återkomma till detta.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback