Time utser "Person of the Year"

I decembernumret av den amerikanska tidskriften Time har Årets Person utsetts. Framsidan pryds av en stor datorskärm och ett tangentbord. Skärmen är en spegel och där kan du se dig själv. Det är nämligen "Du" som är årets person enligt Time. I nätupplagan har meddelandet förtydligats (se bilden):

Årets person; TimeVarför denna hyllning till Dig (oss, alla)? Chefredaktören Richard Stengel skriver så här  i ledaren Now it´s Your Turn:

“that individuals are changing the nature of the information age, that the creators and consumers of user-generated content are transforming art and politics and commerce, that they are the engaged citizens of a new digital democracy. /./ And the consequences of it all are both hard to know and impossible to overestimate.”


Det är alltså en explosion av användargenererat material som nu översvämmar webben i form av bloggar, bilder, videofilmer. Till detta finns också alla säljsidor med resor, böcker, musik, filmer och mängder med andra varor där du med egna ord kan lämna en synpunkt, en kommentar, en recension.


Denna utveckling har varit möjlig med ny teknik på nätet. Den nya tekniken har skapat helt andra förutsättningar när det gäller information, handel och kommunikation. Men den förändrar också yrkesroller för mängder med människor. Expertens roll som tidigare var så självklar är nu ersatt av amatören. Med företeelser som Wikipedia, YouTube, Lunarstorm träder nya aktörer in och vill göra sin stämma hörd.

I en av artiklarna hänvisas till den skottske filosofen Thomas Carlyle som skrev: "the history of the world is the history of great men". Är det kanske så att det vi ser på webben tydliggör något helt annat?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback