Personal Learning Environments

Stefan Pålsson skrev i förra veckan på Omvärldsbloggen om Elgg - en plattform för personligt och gemensamt lärande och hänvisar till en artikel i Wired. Det är ett intressant resonemang som redovisas i artikeln. Man jämför med de lärplattformar som nu i hög utsträckning finns på universitet och högskolor över världen. De bygger på principen om lärarledd, kursorienterad undervisning med små möjligheter till aktivt deltagande och samarbete mellan studenter över kursgränserna.

"Broadly, Elgg represents a shift from aging, top-down classroom technologies like Blackboard to what e-learning practitioners call personal learning environments -- mashup spaces comprising del.icio.us feeds, blog posts, podcast widgets -- whatever resources students need to document, consume or communicate their learning across disciplines."

När vi under de senaste 10 - 15 åren byggt upp lärmiljöer på nätet så är vi naturligtvis fångna i den bild vi har av ett lärande. Klassrumsmetaforen och därmed den struktur som byggs upp sitter djupt rotad i oss. Det är spännande att tänka i nya banor och nya miljöer. Kan en lärmiljö vara personligt utformad i stället för anpassad till utbildningsanordnarens struktur? Kan t.ex. också Second Life vara en intressant miljö för lärande?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback