Aktiviteter från Reaktor Sydosts pedagogiska verksamhet

Jag har fått mail från Magnus Engvall, Reaktor Sydost i Kalmar som beskriver några av Reaktors pedagogiska aktiviteter:

"Här är några aktiviteter inom Reaktors pedagogiska verksamhet  just  nu som kan hitta kopplingar till Ung Kommunikation.

Filmpedagogisk kurs.
Under vecka 24, må-fr, genomför vi vår första kurs i filmpedagogik  på Ölands folkhögskola. Den är praktiskt inriktad och alla kommer  att utveckla sin förmåga att filma med video, arbeta med ljud,  redigera i I-movie alt. Moviemaker. Vi jobbar med grafik och  ljudäggning. Vi kommer också ta del av exempel på hur man i skolan arbetar med  det vidgade textbegreppet på olika sätt. Kvällstid ser vi och  analyserar film. Vi utgår från filmer som är omtyckta och  rekommenderade av deltagarnas elever. Vi bor, äter och arbetar på  Folkhögskolan och nyttjar Dokumentärfilmskolans fina lokaler och  teknik.
Här finns det fortfarande plats för elever eller utbildare om  intresse finns. Jag tänker på studenterna som ingår i  referensgrupperna t.ex. Någon lärarutbildare vore jättekul  såklart. VFU-lärare? Kursen ges till självkostnadspris 3000 kronor. 

Film med särskolan i Blekinge.
I tre klasser på högstadiet och gymnsiesärskolan samarbetar  eleverna runt en film som ska spelas in V20. Filmerna visas i samband  med Öppet hus på Lokstallarna i Karlshamn den 20:e maj. Eleverna  skriver manus och dialog, ritar bildmanus, agerar framför kameran,  fotgraferar med videokameran, tar upp ljud med mikrofonen, ser ut  inspelningsplatser. klurar ut hur de ska få till en scen där en  person blir påkörd av en cykel..alla får sina uppgifter såsom  skådespelare, fotograf, scripta, ljudtekniker, regissör och så  vidare.

Film och medier i förskolan i Emmaboda.
Den 2:a maj är det avspark för en satsning på förskolan i  Emmaboda. Med 50 000 kronor i stöd från SFI ska personalen bli  bättre på att arbeta med  film och andra medier i verksamheten. 
Redan idag ser man film 2 ggr per läsår i det ambulerande biotältet  som kommer till förskolorna. Detta tält kommer också användas för  att visa barnens egna berättelser. Att samtala om film som  berättarform blir en naturlig del av projektet. Precis som man talar  om berättelsen kan samtalet handla om hur man själv kan berätta med  film, eller en blandning av ljud och  stillbilder, animationer etc. Parallellt med förskolans satsning bygger  Emmaboda en mediaverkstad  i Folkets Hus lokaler. Mediaresurserna ska sedan bl.a användas till   fortbildning av personalen vid förskolorna. Kvällstid kommer här  bedrivas filmverksamhet för unga.  På Folkets Hus finns en digital  biograf som kan utnyttjas. Perfekt för att arrangera en lokal  filmfestival eller för att använda i samband med fortbildning.
I detta utvecklingsarbetet vore det spännande att se ett utbyte med  andra förskolor i regionen.  Visa filmer för varandra på nätet,  recensera böcker för varandra genom att berätta om boken framför  kameran och sedan lägga ut "recensionen" på nätet t. ex. Reaktor  Sydost kommer att vara med i uppstarten av förskolans  utvecklingsarbete och också i utvecklandet av mediaverkstaden. Emmaboda är intressanta att samarbeta med inom Ung Kommunikation  eftersom de har en inriktningen mot de yngre barnen och också har en  bra medial infrastruktur.

I Mörbylånga kommun har en grupp bestående av skolledare,  biträdande skolchef och engagerade i skolbiogruppen gått samman för  att gemensamt ta fram ett måldokument. Måldokumentet ska leda till  en skrivelse i den kommunala skolplanen. Med ett förhållningssätt  till medier inskrivet i skolplanen finns det bra förutsättningar att  få till ett förändringsarbete. Gruppen arbetar vidare med en träff  den 11 maj där även undertecknad sitter med från Reaktor Sydost. Som ett led i arbetet vore det säkert givande för Mörbylånga att  vara en part, VFU-kommun,  i arbetet med Ung Kommunikation."

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback