Parallella världar

Jag gillade anslaget i Johanna Koljonens sommarprogram. Hon tog utgångspunkt i Alice i Underlandet och vad som händer när man helt utan skyddsnät hoppar ner i ett kaninhål. Alice värld i Underlandet styrs inte av de regler som hon normalt är van vid. Världen omkring oss består av en mängd Underland, parallella världar, med speciella regler som styr handlandet. Det som är sanning i en värld är fullständigt osannolikt i en annan. Men har man sett en annan värld så har man också förändrats i sitt sätt att se på omgivningen.

Sommaren har varit full av utbildningspolitiska utspel. Valet närmar sig och de klassiska ledorden från varje valrörelse, "vård, skola, omsorg", upprepas. Skolans stora frågor, om man får tolka vår utbildningsminister, är betyg, skolk och burka. Finns inte högre visioner för landets utbildningsminister? Kanske borde han också hitta ett kaninhål att hoppa ner i, i stället för att fara runt som en Don Quijote och jaga imaginära fiender.

Välgörande är att det finns inspiration att hämta på annat håll, exempelvis TED talks (en sammanställning på samtliga TED-talks hittar du här). Charles Leadbeater ger i sitt föredrag lite andra perspektiv på de utmaningar vårt utbildningssystem står inför. Hans 19 min långa inlägg är väl värd att lyssna till. Har man sett några av dessa värden (eller världar!), så finns ingen väg tillbaka.

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback