Ungdomars användning av digitala medier, en forskningsöversikt

Gymnasieelever på nätet är ett lokalt samarbetsprojekt i Växjö som stöds av Växjökonferensen. Syftet är att öka kunskapen bland gymnasielärare om ungdomskulturer och digitala medier. Det är ett samarbete mellan Ung Kommunikation, Nätverket SIP och gymnasieförvaltningen i Växjö kommun. Inom det projektet har Martin Danilesson på institutionen för samhällsvetenskap, vid Växjö universitet gjort en översikt av den forskning som finns om ungdomars användning av nya medier. Den är nu utgiven i rapportform som nummer 2/2007 av Lärarutbildningsnämndens rapportserie. I rapporten finns också en beskrivning av Ung Kommunikation.

Forskningsöversikten är intressant och mycket läsvärd. Martins konstaterande inledningsvis är intressant och bör förhoppnigsvis ge nytt bränsle i en diskussion om viktiga forskningsfrågor i och utanför lärarutbildningen:

Forskningen kring internet och dess användare utgör fortfarande ett förhållandevis ungt akademiskt fält. Detta hänger givetvis samman med det faktum att det först är på senare år som mediet ifråga har fått en vidare spridning i Sverige och andra länder i västvärlden. Ändå har det publicerats en hel del forskning på området ? inte minst om ungas användning av internet. Däremot vore det fel att påstå att fältet svämmar över av studier kring svenska ungdomars internetanvändning. Ännu färre är studierna om svenska gymnasieelevers användning av internet, som den här forskningsöversikten egentligen var tänkt att belysa. Antingen har tonvikten legat på barns och yngre tonåringars internetanvändning eller har intresset för ålderns betydelse i sammanhanget varit tämligen begränsat.


Rapporten finns att ladad hem på vår webbsida. Finns en länk på första sidan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback