Smålandspostens lördagsnummer

I lördagens nummer av Smålandsposten fanns tre intressanta artiklar med relevans för vårt projekt.

Regionförbundet Södra Småland har tillsammans med Länsstyrelsen gjort en kartläggning av antalet människor i Kronobergs län som arbetar med kreativa yrken. Det är Erika Månsson vid Regionförbundet som gjort undersökningen. Det visar sig att ungfär 6 % av befolkningen i Kronobergs län arbetar med vad som definieras som kreativa yrken. Definitionen är liktydig med KK-stiftelsens och baserar sig, enligt Smp, på en internationell beskrivning. Den kreativa sektorn består av arkitektur, dator- och TVspel, design, film, foto, idrott, konst, litteratur,marknadskommunikation, medier, mode, musik, måltid, scenkonst, museeroch turism. Helt enligt Smp. Varför göra en undersöknng av denna typ? I Sverige har tydligen endast en liknande undersökning gjorts i Östergötlands län. Kreativa människor anses en allt viktgare faktor för ekonomi och samhälle, en drivkraft för regional tillväxt med större attraktivitet,ökad livskraft och intergration som följd. Det samarbete som nu inletts i vision Delta Garden ligger alltså helt i linje med regional tillväxt. Delta Garden är ett regionalt samarbete med Ung Kommunikation som en aktör, där kreativitet är ett av ledorden och digitalt berättande (Digital Storytelling) en konkret yttring.

Den andra artikeln refererar till en undersökning om ungdomars alkoholvanor som är gjord av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Andelen niondeklassare som uppger att de drukit alkohol är rekordlåg, Andelen har aldrig varit så låg sedan undersökningar började genomföras av CAN, uppger Linnéa Rask till TT. En förklaring skulle kunna vara att många ungdomar är intresserade av datorer och kommunicerar via nätet och därför inte dricker lika mycket, uppger Linnéa Rask. Det är en intressant slutsats. Ungdomar skapar sociala sammanhang på olika sätt, även nätbaserade. En konsekvens av detta är kanske att man i mindre utsträckning använder alkohol och bara det att man väljer andra aktiviteter framför alkoholen är naturligtvis positivt. Frågan är om det en bestående trend? För någon tid sedan rapporterades om ett studentliv med mycket alkohol. "85 procent av tjejerna och 72 procent av killarna på Lunds korridorer dricker så mycket att det klassas som riskfylld alkoholkonsumtion enligt det internationella Audit-testet ." rapporterade Sydsvenskan den 11 maj.

Den tredje artikeln är ett reportage från IST, som numera ska uttydas International Software Technology. IST är ett Växjöbaserat företag som är väldigt starkt inriktat på skolans administrativa och nu även pedagogiska IT-system. Utbildningsplattformen It´s learning, som ursprungligen är en norsk produkt utvecklas, markandsförs och säljs av IST. Bland lärosätena I vår region har BTH beslutat sig för att använda It´s learning som gemensam utbildningsplattform. I vårt projekt studerar nu Växjö Fria gymnasium hur lärplattformen fungerar med de krav som ungdomar har med vanor från communities, chat och video. Läs vidare på bloggen. Det är en spännande och utmanande uppgift att skapa fungerande lärmiljöer i en så snabbt förändrad värld.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback