Nätdemokrati, dröm eller verklighet

I lördagens DN intervjuades författaren, läraren och internetdebattören Clay Shirkey efter en föreläsning vid Lunds universitet, Nätdemokrati kräver att vi vågar experimentera. Han är författare till boken Here Comes Everybody, The Power of Organizing Without Organisation.

En huvudpunkt för Clay Shirkey är sociala medier och dess betydelse för medborgare att faktiskt bli deltagare och medskapare i en utvidgad demokrati. Men inget är självklart. Bara för att nätet finns är det inte givet att man deltar. Det fordras både ett aktivt engagemang och kunskaper om hur nätet faktiskt fungerar för att kunna utnyttja möjligheten.

Det finns en uppkommande digital klyfta. Inte den klyfta vi pratade om för 10 år sedan, tillgången till datorer. Idag har de flesta människor i vår del av världen tillgång till datorer, antingen hemma, på arbetet eller på offentliga institutioner. Det finns en annan växande klyfta som har med kompetens att göra. De som förstår nätet och nätets möjligheter att påverka, kan också vara aktiva medborgare. Redan nu konstaterar Mediebarometern skillnader:

"Det är mer än dubbelt så många bland högutbildade som använder Internet i hemmet en genomsnittlig dag än lågutbildade (69 procent respektive 33 procent). Den digitala kompetensen är också mer utvecklad bland högutbildade – de utnyttjar såväl mediesajter som sociala medier i alla sina delar."

Utvecklingen är alltså inte given. Det gäller själva nätet också. Hur vill vi att nätet ska vara? Det är också medborgeliga beslut som måste fattas för att nätet ska kunna bli en arena för demokrati. Systemet i sig har utmanat många starka och betydande ekonomiska affärsmodeller. Något som också Clay Shirkey betonar i DN-artikeln. Han tar upp exemplet Berlusconi i Italien. Efter att ha sett den spännande dokumentärfilmen Videocracy Reaktor Sydost intressanta konferens i Karlshamn (videoupptagning från konferensen finns också) i fredags, så finns skäl att vara vaksam över utvecklingen.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Voter.se

Det finns redan en arena för nätdemokrati som inte liknar vanliga forum. Vi på Voter.se uppmärksammar stora samtida frågor inom olika ämnen och fortsätter att växa. Alla kan skicka in sina frågor och alla är välkomna att ta med sig frågor därifrån till sina webplatser. Du är välkommen att placera dina omröstningar hos oss.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback