Lärarstudenter i Växjö

Hela dagen igår ägnades åt de nya lärarstudenter som börjat i Växjö, drygt 300 studenter. Vi provar nu en ny variant i introduktionsarbetet med digital kompetens i allmänt utbildningsområde. Första introduktionskursen är väldigt omfattande och innehåller många olika områden som ska täckas med föreläsningar och seminarier. Förra året lyckades vi inte riktig med att synliggöra området, varken få till stånd en diskussion mellan studenterna själva eller en diskussion mellan studenterna och lärarna. Rent logistiskt finns också svårigheter, många lärare är involverade och det är svårt att skapa samordning.

Det vi provar nu är inte så revolutionerande, men förhoppningen är att vi på ett bättre sätt synliggör frågan för att skapa grogrund för fortsatt utvecklingsarbete i studenternas kommande kurser. Vi spelade in den introduktionsföreläsning som jag höll igår. Den kommer att läggas ut på nätet för studenterna att gå tillbaka till. Där kommer också kommentarfunktioner att finnas. Kommentarerna till föreläsningen kommer att bilda underlag för mitt nästa möte med studenterna i slutet av kursen i oktober. Samtliga studenter kommer att ha en workshop med AV-Medias IT-pedagoger där digitalt berättande och nätresurser står i fokus. Några basgrupper kommer specifikt att arbeta med digitalt berättande som examinationsform där vi strävar efter att också mer analytiskt undersöka utfallet. Vi kommer också att i samarbete med några skolor utveckla VFU-arbetet med inriktning på att öka den digitala kompetensen. Ytterligare ett mål är att informera lärare i de närmast följande kurserna om den grund som är lagd och försöka få till stånd en fortlöpande dialog kring frågor om hur detta arbete kan få en fortsättning. En viktig komponent är också kopplingen till forskargruppen IT och lärande som nu är under formerande.

Skillnaden mot tidigare år är att vi på ett mer medvetet sätt från början försöker skapa en hållbar utveckling genom utbildningen som helhet. Erfarenheterna i projektets utvecklingsarbete måste nu på ett mer djupgående sätt påverka utbildningens upplägg och innehåll. Projektets utvecklingsarbete under våra tre första år har kännetecknats av ett viktigt erfarenhetsskapande i skilda miljöer. Nu måste arbetet inriktas på medvetna satsningar kontinuerligt i utbildningen. Lyckas vi nu bildar dessa erfarenheter en bra grund för den nya lärarutbildning som riksdagen inom kort ska ta ställning till.


Kommentarer
Postat av: Kristoffer Schill

Vilket förövrigt var en av de bästa hittills, framförallt väldigt inspirerande! (trots de tekniska ljudproblemen.)

2009-09-07 @ 23:37:42
Postat av: Lennart Axelsson

Tack Kristoffer,

Ja det behöver man höra när man gör sig så beroende av tekniken och den inte riktigt vill.

Välkommen med ytterligare synpunkter på föreläsningen när den läggs ut. Vi meddelar var den kan hittas.

På återseende.

Lennart


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback