Konferensen Framtidens lärande

Var i förra veckan på konferensen Framtidens lärande. En spännande konferens på många sätt. Flera intressanta talare, i stora gemensamma sessioner, i arbetsmöten och på idéseminarier. Det finns ett starkt engagemang från enskilda lärare, skolor och kommuner.

Men man funderar på de skolor som inte var där. Det framgick tydligt att det finns stora skillnader. Vi har ingen likvärdig skola. Politiker stirrar sig blinda på gamla slagord som inte har någon relevans i verkligheten och knappast knyter an till framtidens kompetenser. Det framstod som alldeles tydligt under konferensens andra dag, där en politikerpanel fick stå till svars för den förda politiken. Med i panelen fanns också ungdomar från YBC, en kreativ gymnasieskola i Nacka kommun. Dessutom deltog representanter från näringsliv. De politiska partierna var påfallande eniga, men kring ett innehåll som kändes både okunnigt och otydligt. Om digital kompetens: "Intressant", "vi ska fundera på detta", "återkommer i höst", "visst är det viktigt ,men...". En av eleverna avslutande med en synnerligen relevant fråga, "Vad är det som tar sån tid??"

Var finns visionerna? Är okunnigheten om vad som faktiskt händer i samhället så stor att man inte kan samla sig kring en vision att ha som underlag för diskussion?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback