Nordiska skolledarkongressen

Fick förmånen  i veckan att hålla en föreläsning för skolledare på Nordiska skolledarkongressen i Göteborg. Kongressen genomförs vartannat år och detta var den 7:e i ordningen med ca 1200 delegater. 300 av dessa valde att lyssna på min föreläsning vilket kändes mycket spännande och utmanande. Speciellt efter att både Jan Björklund och Nyamko Sabuni hållit var sitt anförande och pekat på de stora frågor som nu gäller för skolan, utan att med ett ord nämna den digitala utvecklingen.

Rubriken för min föreläsning var Ung kommunikation - Drivkraft för förändring eller fritid för likasinnade. I föreläsningen försökte jag både med exempel och statistik visa på den snabba förändring som framförallt skett efter 2000, när det gäller användning av nätet. För skolan är det naturligtvis intressant eftersom den största kompetensutvecklingsinsatsen i Sverige för lärare när det gäller IT, ITiS, just avslutades det året. När dessutom IT-bublan sprack tog många det som intäkt för att inte just göra något vad gäller infrastruktur eller fortsatt kompetensutveckling. Även en hel del av de personer som varit engagerade i ITiS-arbetet och som aktivt hade jobbat med dessa frågor pacificerades i många kommuner just för att stödet från ledningen uteblev. Jag tror vi fortfarande lider av den backlashen. Det verkar finnas ett stort behov hos skolledare idag att få perspektiv på förändringen i samhället och den roll och de uppgifter skolan har. För många lärare och skolledare är fortfarande av den uppfattningen om att den aktivitet som vi ser på YouTube, bloggar och Facebook är något som hör fritiden till, men i takt med att arbetslivet nu börjar ta emot unga människor med en annan digital erfarenhet så förändras också företags och organisationers sätt att arbeta. Läs t.ex. Computer Sweden i veckan.

Jag var som tur var inte ensam om att föra fram betydelsen av samhällsförändringarna. Thomas Fritz från Umeå universitet lyfte detta i sitt anförande Våga se stigarna! Om varför skolan behöver vardagsklokhet. Ett  filosofiskt inlägg med väsentliga tankar för skolledare att ta med sig hem. Framtidsforskaren Thomas Fürth från Kaioros Future gav också en intressant föreläsning om de förändrade livsmönster och därmed också förändrade värderingar som dagens medborgare har. Nya medarbetare, chefer och föräldrar finns redan här och har andra krav på skolan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback