Politiska avtryck

Nu har vi också fått tydliga politiska avtryck i den samhällsförändring vi sett under några år. Piratpartiet får ett mandat i Europaparlamentet. Det är om inte annat en viktig signal till övriga partier att det finns en politisk opinion som tar allvarligt på integritets- och rättighetsfrågor i perspektiv av teknikutveckling. Talet om att inte straffa en hel ungdomsgeneration som i stort sett alla partier pratade om före riksdagsvalet, men som snabbt glömdes bort till förmån för en restriktivare lagstiftning, aktualiserades i och med EU-valet på ett mycket tydligt sätt.

Under diskussionen i SVT:s valvaka nämndes nästan i förbigående det faktum att den yngre generationen i högre utsträckning röstade på politiska frågor t.ex. just piratpartiets frågor och miljöfrågor, medan en äldre generation i huvudsak röstade på personer, som illustrerades tydligt av Marit Poulsens och Folkpartiets framgång. Det är en intressant tanke som bör undersökas närmare. Att det finns ett politiskt intresse bland ungdomar verkar vara ganska tydligt. Den kanaliseras bara på ett annat sätt.

Det blev också tydligt i gårdagens Aktuellt när Lennart Persson pressade Piratpartiets ordförande, Rickard Falkvinge, på ställningstaganden i en mängd andra frågor. Det verkar vara svårt för etablerade politiker och journalister att politik kan bedrivas på andra sätt  än i traditionella former. I dagens nummer av DN skriver Ola Larsmo om detta. "Lär av piraterna. Hög tid att inse att internet är en kärnfråga." Samtidigt måste Piratpartiet upp till bevis. "Är man ett enfrågeparti för nedladdare eller kan man ställa de avgörande digitala, politiska frågorna?"

Utmaningarna finns i alla sektorer av samhället och den kanske mest spännande är skola och utbildning med uppdraget att fostra kommande medborgare.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback