Årets Växjökonferens

Har under två dagar deltagit i den nationella gymnasiekonferensen i Växjö som genomförts med nära 600 deltagare. Ett intressant program med Pernilla Eskilsdotter, SR, som moderator. Rubriken för konferensen var "Framtidsvägen - vart leder den?"

Om man bortser från att rubriken inte höll vad den lovade och de medverkande, framförallt huvudtalarna, inte på något sätt belyste frågan om utbildningen och lärandet i ett framtidsperspektiv, så gav ändå konferensen några viktiga bidrag i det korta perspektivet. Bertil Östberg från Utbildningsdepartementet redogjorde för synsättet som ligger bakom de många utbildningspolitiska åtgärderna och Sigbritt Franke redovisade utredningen om den nya lärarutbildningen. Det märks att de verkar i samma utbildningspolitiska ådra. Kanske inte så konstigt med tanke på de uppdrag de har. Men också påfallande tydligt hur lite av blocköverskridande samarbete som finns, vilket gör att man kanske inte ska vara så övertygad om hur utbildningspolitiken kommer att se ut efter valdagen 2010.

Åsa Nilsonne, författare och professor på Karolinska Institutet pratade om mindfulness och vikten av att finnas här och nu. Välgörande. Sven-Erik Liedman, Göteborgs universitet, talade om kunskap, lärande och skola i ett historiskt perspektiv. Mycket lärorikt.

Men varför är det så svårt att fördjupa diskussionen om framtiden?


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback