Obama och utbildning

Igår svor då Barack Obama eden som den 44:e presidenten i Amerikas histora. Enorma förväntningar finns över hela världen. Men även kritiska röster hörs. I installationstalet fanns formuleringar som går tillbaka till tidigare presidenter som Lincoln, Roosefelt, Kennedy, Clinton, men också George Bush. Hur ser det då ut på utbildningsområdet, som i det här sammanhanget är mest intressant. I sitt installationstal sa han följande:

And we will transform our schools and colleges and universities to meet the demands of a new age.

Han har även i tidigare tal sagt sig vilja prioritera skola och undervisning. Det ska bli intressant att följa vad han faktiskt menar och uträttar. Det är väl knappast den fråga som ligger allra högst på dagordningen. Det finns naturligtvis också begränsningar i vad han kan göra, inte minst ekonomiska. I den växande finanskrisen ökar statsskulden till rekordhöga nivåer. Hur mycket kan man låna utomlands för att finansiera reformer, finanskris och krig?

Ganska snart måste även agendan för utbildning sättas. En jämförelse med George Bush är intressant. Den allra första åtgärden han gjorde som nybliven president var att gå till Kongressen med lagförslaget No Child Left Behind, faktiskt så tidigt som den 23 januari 2001, bara några dagar efter han svurit presidenteden. Det var ett lagförslag som prioriterade skolan och ställde krav på resultat. Inte alls olikt de satsningar som gjorts i Sverige under Jan Björklund också med liknande retoriska argument. Precis som i Sverige troligen nödvändiga åtgärder, men inte tillräckliga. Däför känns det spännande med Barack Obamas formulering om att möta kraven i en ny tid och vad han tolkar i det. Han talar om att prioritera infrastruktur, alltså en utbyggnad av nätet. Vilka kvalitativa aspekter vill han lyfta fram?

 Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback