Besök på University of Oulu

Besökte i veckan University of Oulu (Uleåborg) tillsammans med Marcelo Milrad och Arianit Kurti från Celekt-gruppenVäxjö universitet. En workshop med deltagare också från Norge och Danmark hölls för att hitta förutsättningar för att starta ett nordiskt samarbete med forskare från olika discipliner som är intresserade av IT och lärande. Målsättningen beskrivs så här:

"The aim of the “Learning Ecosystems and Activities of the Future” (LEAF) initiative is to develop and implement a common Nordic strategy for supporting new funding possibilities to promote synergy in research and development in the field of Technology Enhanced Learning (TEL) across the Nordic countries.

Värd för workshopen var Sanna Järvelä som är professor inom "Learning and Educational Technology" och chef för EdTech, Educational Technology Research Unit vid University of Oulu.

Intressant är att lyfta fram både forskning och utveckling i ett nordiskt perspektiv. Det händer mycket på detta område runt om i världen. Eftersom vi i Norden har likartade förutsättningar när det gäller synen på undervisning och lärande finns skäl för en samordning av aktiviteterna. Initiativet gäller lärande i ett brett perspektiv, men det är naturligtvis extra intressant för lärarutbildningen att aktivera sig i detta samarbete. Här ges en möjlighet till forskningsmässig fördjupning som direkt riktar sig mot de frågor som lärarutbildningen måste ta ansvar för. Det handlar både om frågor som måste ingå i den obligligatoriska lärarutbildningen, men också att skapa möjligheter för fördjupningar med inrikting på lärande och IT eller "Technology Enhanced Learning" på masternivå inom lärarutbildnignens ram både för studenter och färdiga lärare.

Förhoppningsvis får vi anledning att återkomma till LEAF-initiativet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback