Lawrence Lessig om kultur och upphovsrätt på internet

I lördagens DN intervjuas den amerikanske juridikprofessorn Lawrence Lessig, som är på besök i Sverige. I en mycket läsvärd artikel, Reformera IT-galaxen, beskriver Lawrence Lessig hur de stora mediebolagen pressar på för att inte förlora kontrollen över den massproduktion av musik och film som funnits i drygt 100 år. Successivt har upphovsrätten, som av många uppfattas som naturgiven, förändrats och med mer begränsningar förhindrat möjligheter för skapandeprocesser av gemensam kultur. Man måste skilja på om man är proffs eller amatör. Det finns legitima krav från professionella utövare att kunna leva på sin konst, men att det skulle vara liktydigt med att i varje läge stödja medieindustrin är helt fel menar Lawrence Lessig. Gemene mans rätt till skapande genom inspiration från andra, är lika viktig:

Vi måste inse att samhällsekonomin inte enbart består av pengar. Den kommersiella ekonomin samexisterar med en utbytesekonomi vars givande och tagande är lika nödvändig för samhällets välfärd.

Vi ska enligt medieindustrin vara konsumenter, inte kreatörer, trots att det idag finns en teknik som ger oss oanade möjligheter. Idag hindras vi av upphovsrätten med hänvisning till den ekonomiska skada som uppstår om material skulle kunna användas mer fritt. Utifrån ett samhälleligt perspektiv undrar man vilken skada som är störst. Detta är precis vad Lawrence Lessig talar om. Ett ytterligare komplement till DN:s artikel är det föredrag som finns på Youtube:

 

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback