Forskning och utveckling, fördjupning av kompetens

Många möten blir det så här i början. Förra veckan var fulltecknad. Inleddes med gemensam kanslikonferens för lärarutbildningen i Växjö och Kalmar på nyöppnade Kosta Boda Art Hotel. En upplevelse i sig. Hoppas den nya satsningen på ett glashotell i Kosta verkligen bär sig. Upplevelse och boende i en spännande kombination.

Ett viktigt led inför starten av nya Linnéuniversitetet är att det administra stödet till lärarutbildningen organiseras på ett bra sätt.  Den utbildningsvetenskapliga nämnden får en starkare roll som beställare, och granskare av lärarutbildningens kurser. I förberedelsearbete har också beslut fattats om att stärka frågan om digital kompetens.

Ett tvärvetenskapligt forskningsprogram med inriktning mot IT och lärande har initierats under ledning av Marcelo Milrad. Ett första möte hölls i torsdags och deltagande forskare visade på ett starkt intresse för att bygga ny kunskap kring frågan. En utmaning är att hitta gemensamma utgångspunkter. Höstens kartläggning, olika pilotprojekt och gemensamma diskussioner får utvisa om forskningsprogrammat kan bli hållbart i det nya Linnéuniversitetet.

Ett annnat viktigt beslut fattades också av fusionsgruppen för lärarutbildningi våras och det gäller den fortsatta strategin när det gäller IT och lärande i grundutbildningen. Strategi ska formuleras för implementering i kurser. En viktig fråga kommer att vara hur begreppet digital kompetens ska definieras så att det blir ett långsiktigt innehåll. Vad, hur och varför-frågor blir viktiga för alla dleltagande parter som lärarutbildare, verksamma lärare, forskare, studenter och utbildningsadministratörer. Ung Kommunikation spelar här en central roll i den grupp som är tillsatt och bildar också en viktig länk mellan grundutbildning och forskning. Arbetet inleddes förra terminen och återupptogs i onsdags. Digitalis Filosofi gav upphov till intressanta diskussioner. Simon Winter, en av bokens författare, ingår i gruppen.

En av gruppens uppgifter blir att diskutera hur en kompetenuppbyggnad ska ske av framförallt lärarutbildare och verksamma lärare i regionen. Utvecklingsarbeten har redan startat på olika håll genom Ung Kommunikations temagrupper. Det arbetet kommer att fortsätta, men med klarare inriktning på implementering och intervenering i kurser på lärarutbildningen både kring allmänt utbildningsområde och inriktningar. Vi hade ettt bra möte i fredags med några basgruppsledare i allmänt utbildningsområde som möter de nya studenterna som börjar denna veckan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback