Demokrati och nätets utveckling

I förra veckan förkunnades domen mot The Pirate Bay. Ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd. Som väntat är det storföretag i mediebranschen tillsammans med ett antal stora artister som jublar och tycker att rättvisa skipats. Samtidigt visar byråkrater i EU lyhördhet för samma bransch, säkert också parat med en stor dos mediepanik och föreslår den ena regleringen efter den andra. Politiker i gemen följer lydigt efter. Ipredlagen är ett exempel. I en mycket intressant artikel i DN den 15 april tar Jenny Stiernstedt upp dessa frågor. I dag i DN följer Ola Larsmo upp den.

Att nöjesindustrin och deras följe av stora artister är angelägna om att bevaka sina ekonomiska intressen är inget att förvånas över. Direkt beklämmande är det att en majoritet av våra politiker oberoende av partifärg ligger så lågt i frågan.

Det finns onekligen ett politiskt, ekonomiskt, kulturellt och juridiskt dilemma här som bl.a. handlar om upphovsrätten. Det är självklart att det för samhället är ytterst viktigt med en levande kultur där konstnärer måste få betalt för sin produktion. Samtidigt vet vi att någon rättvis betalning för konstnärlig produktion inte finns. Vi vet också att upphovsrättens historia inte är statisk. Kortfattad historia finns också på SR. En intressant artikel är skriven av författaren och journalisten Karl-Erk Tallmo. Skolverket har också information.

En kommersiell storindustri har varit med och format ramarna. Nu finns en teknikutveckling som skapar radikalt annorlunda förutsättningar för produktion och distribution. Är det då självklart att samma storindustri bestämmer ordningen? Det måste vara ett politiskt ansvar att skapa de ramar som behövs för samhällelig gemenskap. Det handlar inta bara om upphovsrätt. Det handlar om grundläggande demokratiska och kulturella värden och om rätten att ta del av det samhälleligt gemensamma.

Ola Larsmo har tillsammans med historikern Lars Ilshammar skrivit två mycket intressanta böcker. Net.wars utkom 1997 och tog på allvar upp dessa viktiga demokratifrågor som makten över nätet. En uppföljning 404 - Utflykter i glömskans landskap utkom 2005 och fortsatte diskussionen om demokrati, kulturellt kapital och makten över nätet.

Internationellt finns också forskare som  Henry Jenkins eller Lawrence Lessig som diskuterar medieutveckling och kulturell produktion i perspektiv av teknikens möjligheter.

Det finns alltså möjlighet att föra en intellektuell diskussion om dessa frågor utan att tillgripa de invektiv om stöld som varit så frekventa i den svenska debatten.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback