Ungdomars intresse och skolans legitimitet

Återigen blir det intressant att ta upp frågan om "The Dumbest Generation". Förstår verkligen inte ungdomarna sitt eget bästa, nu när vi på alla sätt försöker förklara vad som är viktigt?  Hur ser det egentligen ut med skolans legitimitet? Ett exempel är svenskundervisningen och förhållandet till nya medier, t.ex. resultat från Elmfeltd/Erixon och Olin-Scheller. Ett annat är ROSE och den naturvetenskapliga/tekniska undervisningen. Problemet är i grunden samma fast med andra förtecken. Vi har en skola med lärare som brinner för sin undervisning, vare sig det är svenska eller NO/Tk, men ungdomars intresse minskar på grund av skolans sätt att hantera kunskapsområdena. Vi har ungdomar som är intresserade av sin omvärld, vill delta och veta mer, fast utifrån andra perspektiv. De är dessutom både stora och goda användare av nya medier. Två parallella världar som har svårt att mötas?

Det är kanske nödvändigt, men definitivt inte tillräckligt att kräva fler nationella kunskapsmätningar. Nu senast finns kravet formulerat i DN den 21 september.

ROSE-projektet visar att många, trots mycket goda resultat på prov och tester, i alla fall väljer bort naturvetenskap och teknik. När de själva är mogna nog att göra val och det sker tidigt, finns andra och mer intressanta möjligheter. Skulle vi inte vara mer betjänta av att möta dem tidigare utan att för den skull tumma på uppdraget?

En intressant presentation gör unga anställda vid NASA, där de talar om "Generation Y". Visserligen utifrån amerikanska mått men ändå tänkvärt. Byt ut NASA mot skolan, demokratin eller samhället!

Den 28 januari fanns på SvD Brännpunkt artikel 80-talister kräsna och krävande av Anders Parment, ekonomie doktor vid Linköpings universitet. Utan att i alla delar upphöja detta till en allmän sanning finns det skäl till eftertanke. När de lärarstudenter som nu startar sin utbildning är färdiga och håller på att etablerar sig som lärare i våra skolor då kommer 80-talisternas barn dit.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback