Föreläsningar denna veckan

I måndags träffade jag, tillsammans med Tom Gagner, gymnasielärare i Kalmar. Detta var en kompetensutvecklingsdag i ett initiativ taget av Bo Pettersson, RUC-ansvarig  vid Högskolan i Kalmar. Hela dagen var fylld av föreläsningar från högskolans lärare. Vårt ämne var digital kompetens och skolans ansvar för att överbrygga skillnaden mellan informellt och formellt lärande. Tom fokuserade på de specifika insatser som Ung Kommunikation gör i Kalmar. Vi mötte intresserade och engagerade lärare med väldigt olika bakgrund, språk och mattelärare, karaktärsämneslärare från olika program, tekniklärare, grafiker och lärare från estetiska program. Det var alldeles utmärkt eftersom vår föreläsning spände över skolans utbildning som helhet. Just ämnesbredden gav upphov till intressanta frågor.

Tisdagen ägnade jag åt lärarstudenter i Växjö. Den andra föreläsningen i allmänt utbildningsområde för de studenter som började i höstas. De har ännu inte varit ute på VFU, men jag förstod att det nu hägrade efter de första veckornas teoristudier. De har under hösten också träffat AV-Media som bl.a. demonstrerat de interaktiva skrivtavlorna. Några studenter uttryckte det som att det inte ser riktigt likadant ut nu i klassrummen som det gjorde när de gick i skolan. Ändå var det för många inte så länge sedan.

Det är roligt att träffa studenterna och se med vilket öppet sinne de går in i jobbet. Många av dom är medvetna om samhällsförändringarna och betydelsen av de digitala medierna. Fortfarande, och det av alldeles naturliga skäl, finns en osäkerhet om hur den kommande lärarrollen ska se ut. Speciellt när de nu fått en inblick i hur det kan se ut på skolorna. Ska bli intressant att ta del av deras erfarenheter när de kommer tillbaka från sin VFU.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback