iZON-möte i Karlshamn

iZON är nätverket för kultur, media och lärande i Småland och Blekinge och i nätverket ingår flera av våra viktigaste samarbetspartners. I fredags var det möte på Netport i Karlshamn. Några intressanta initiativ:

Blekinge Upp
Projektet Blekinge Upp har fått ett treårigt stöd från EU:s regionala strukturfond för Skåne -Blekinge som förvaltas av Nutek. Syftet med projektet är att underlätta övergången från ideellt entreprenörskap till företagande och sysselsättning och "bygga ett tvärsektoriellt samarbete inom musik, film och ung kommunikation för att öka entreprenörskap och sysselsättning inom upplevelseindustrin i Blekinge." Drivande i projektet är framförallt Musik i Blekinge och Reaktor Sydost. Åtta stycken coacher har anställts för att på olika sätt stödja den kreativitet som finns i regionen. Ska bli mycket intressant att följa projektet. Läs mer på deras blogg.

Digitalt berättande
Samarbetsnätverket You2 för digitalt berättande presenterades, där också Ung Kommunikation finns med. Syftet är att samla de organisationer som på olika sätt sysslar med berättande. Tillsammans finns en stor kompetens som förhoppningsvis skolor, högskolor, hembygdsföreningar, företag och andra organisationer kan använda sig av för att på nya sätt utveckla verksamheten.

History Mapping
Projektet History Mapping har fått stöd av Stiftelsen Framtidens kultur som för sista gången delar ut bidrag. Projektet kommer att drivas av Delta Garden i Växjö i samarbete med företaget Noisy Cricket och syftar till att presentera historia på ett nytt sätt på nätet. Mängder med historiska fakta finns lagrade lokalt, men även digitalt på museer och hembygdsföreningar. Men det är svårt att få överblick både geografiskt och tidsmässigt. Projektet ska försöka skapa en modell för en interaktiv webbplattform genom att också hämta information från digitala kartor, som gör det lättare att visualisera historiska händelser. Kalmar läns museum, Riksantikvarieämbetet och olika hembygdsföreningar har visat intresse för projektet. Projektet är begränsat, men idén att göra vår historia mer tillgänglig med digital teknik och koppla samman olika informationstjänster är mycket spännande. Här borde finnas stora utvecklingsmöjligheter.

Mötet i Karshamn avslutades med en demonstration av den hypermoderna inspelningsstudio som finns på Netport och som används av studenterna på BTH.

Följ iZON:s fortsatta arbete på bloggen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback