Ny temagrupp

Vi har en ny temagrupp som kommit i gång vid Högskolan i Kalmar, Gender Awareness in ICT with Focus on Education. Så här beskriver man sitt kommande arbete:

Temagruppen "Gender Awareness in ICT with Focus on Education" uppmärksammar det faktum att IKT ofta används inom undervisningen utan hänsyn till genusaspekten. Det finns tecken som tyder på att det finns en skillnad i hur pojkar och flickor använder IKT i skolan och på sin fritid. Vad dessa skillnader består i och hur de påverkar pojkars och flickors möjligheter i skolan är dock långt ifrån klarlagt. Har pojkar och flickor samma förutsättningar vad gäller IKT när de börjar skolan? Använder pojkar och flickor IKT till samma saker i skolan och på sin fritid? Ser pojkar och flickor på samma sätt på IKT eller finns det en skillnad i hur de uppfattar de nya teknologierna?

Man vill med hjälp av frågeformulär undersöka hur det verkligen ser ut bland barn och ungdomar. Resultaten ska sedan diskuteras bland lärarutbildare, lärare i skolverksamhet och lärarstudenter. Målsättningen är att öka medvetenheten om könsskillnader och skapa praktiker som gör att man på ett påtagligt sätt kan bidra till att överbrygga klyftan mellan elevernas verklighet och skolans sätt att undervisa.

Frågan om de förändrade medievanor vi nu ser växer fram också förändrar vårt sätt som lärare att bemöta flickors och pojkars användning och attityder är viktig. Med den styrka som finns i populärkulturens och reklamens schablonbilder blir motkrafter betydelsefulla. Men utan kunskap om hur det verkligen ser ut är det svårt att handla. Det ska bli spännande att följa temagruppens arbete.

Kommentarer
Postat av: Petra

Hej!
Sagor kan vara spännande.Livet är dock ofta inte som sagorna. Gå gärna in och läsa om mina åsikter om "hemska förtryckande barnsagor" dvs. kvinnligt kontra manligt. :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback