FRA-lagen

Denna veckan diskuterar och beslutar riksdagen om den mycket omskrivna FRA-lagen. Det är ett förslag som ger Försvarets Radioanstalt (FRA) väsentligt utökade möjligheter att avlyssna kabelburen internet- och teletrafik. FRA är en civil myndighet som sysslar med signalspaning och informationssäkerhet och har altså ingen koppling till försvaret.

Förslaget är begränsat till utländsk trafik. Trafik i enbart svenska nät får inte avlyssnas. Men eftersom en stor del av trafiken också mellan svenskar går på utländska servrar så innebär det att mycket inhemsk information ändå insamlas.

Motivet till att utöka möjligheterna till signalspaning är enligt propositionen följande:

Dagens säkerhetspolitiska hot, eller hot som är av sådan karaktär att de kan få säkerhetspolitiska konsekvenser, är av en annan karaktär än under det kalla kriget. Hoten är ofta gränsöverskridande, asymmetriska, icke-militära och utgår inte sällan från icke-statliga aktörer.

vidare

Internationell terrorism och andra typer av grov internationell krimina-litet utgör idag hot mot såväl enskilda individer som mot stater. En väl utvecklad underrättelseinhämtning och en god krishanteringsförmåga är viktiga hjälpmedel för att förhindra denna typ av grov brottslighet och att hantera dess konsekvenser. Detsamma gäller åtgärder för att förhindra spridning av massförstörelsevapen,

Det har under våren varit rätt lite av diskussion i traditionell media. Däremot har diskusionen varit desto intensivare i bloggvärlden. Nu har även de stora tidningarna publicerat artiklar i detta ämne, se t.ex DN och SvD.

Man ställer sig frågan om de föreslagna åtgärderna verkligen löser problemet och vad som händer när teknikutvecklingen ger så stora möjligheter till kontroll att vår integritet på allvar blir hotad. Utvecklingen på kommunikationsområdet kanske ställer helt andra krav på spaning än massiv kontroll av ofantliga datamängder. Risken för att de som verkligen borde fastna slipper undan och mängder med oskyldiga i stället måste bevisa sin oskuld kommer uppenbart att öka. Och vilka garantier finns för att inte informationen "läcker" inom andra områden?

Tänkvärt inlägg finns på Infotologys blogg av Per Johansson.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback