Agenda om fildelning

I söndagens Agenda diskuterades fildelning. En fråga som inte är alldeles enkel och behöver diskuteras. Roger Wallis, kompositör och professor i medieteknik, intervjuas i programmet och hans argument är mycket tänkvärda. Skivindustrin är på kollisionskurs med hela sin kundgrupp. Vilken annan industrisektor vill kriminalisera hela sitt kundunderlag. Det finns inget skäl att koppla inkomster till distribution på det sättet som skiv- och filmindustrin gör. Ett exempel som Roger Wallis tog upp var Danmark. Där var man tidigt ute med rätt hård lagstiftning mot fildelning av upphovsrättskyddat material. Där störtdök CD-försäljningen.

Tasmin Little, världsviolinisten har lagt ut sin musik gratis på nätet. Detta får till följd ett ökat intresse för hennes musik. Hon är tidigt ute i sin genre, men fler och fler inser potentialen.

Lawrence Lessig för en intressant diskussin i en berömd intervju från 2005 av Richard Koman om Remixing Cultures som är väl värd att läsa och som bl.a. tar upp upphovsrätten och hur den med nuvarande utveckling av hårdare kontroll faktiskt kan begränsa kreativitet och nyskapande.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback