Förslag till ny lärarutbildning

Nu är förslaget till ny lärarutbildning offentligt. Det var naturligtvis väldigt  intressant utifrån vårt arbete med Ung Kommunikation att följa presskonferensen. En allmän presentation av helheten gjordes utan att betona några specifika områden. När det gäller frågan om digital kompetens lyfts den fram som en av fyra övergripande utgångspunkter som ska prägla och genomsyra all lärarutbildning:
  • vetenskapligt och kritiskt förhållningssätt
  • historiskt perspektiv
  • internationellt perspektiv
  • informations- och kommunikationsteknik (IT) som utbildningsresurs
Det är viktigt att gå till
utredningens hela förslag för att där se den fördjupade diskussion som förts i utredningen. Här måste en en grundligare analys göras, men några viktiga delar bör nämnas:

I bakgrundsbeskrivningen tas KK-stiftelsens arbete upp och vårt arbete i Ung Kommunikation tillsammans med LIKA-projektet i Stockholm lyfts fram, se utredningen sidan 17. Roligt och samtidigt betydelsefullt. Det vi arbetar med har betydelse och våra erfarenheter är väl värda att spridas.

Tre dimensioner lyfts fram som centrala:
  • IT som verktyg och informationskälla
  • IT:s möjligheter till förnyelseoch fördjupning
  • Den sociala dimensionen

Avslutningsvis lyfts forskningen fram som en betydelsefull faktor. Inte bara forskning som kartlägger och analyserar utan också som innovativ kraft för förnyelse:

Det är vidare väsentligt att den nya forskning som initieras inte enbart dokumenterar vad som har gjorts och vilka resultat som framkommit. Innovations- och scenarieforskning är minst lika angelägna områden (utredningen sid 174).

Kommentarer
Postat av: Micke Gunnarsson

Ett stort grattis så här långt. Nu har vi bara hälften kvar:-)

Jättekul!!

Postat av: Lennart Axelsson

Ja, ungefär så....

Resan har bara börjat. Men visst är det roligt.

2008-12-10 @ 00:15:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback