Föreläsning på Malmö högskola

Har idag haft en föreläsning på Malmö högskola för studenter som påbörjat sina studier på studie- och yrkesvägledarprogramet. En intressant grupp att träffa. I utbildningens inledning finns olika teoriavsnitt som dels handlar om vägledaryrket som sådant, dels också omvärldsanalyser. Det är detta sammanhang som min föreläsning kommer in. Hur kommunicerar ungdomar? Hur når man dem och kan skapa dialog för att diskutera framtida studier och yrkesval? På vilket sätt påverkas studie- och yrkesvägledares yrkesroll av de förändringar som nu sker med internets ökade inflytande? Precis som för lärare är det viktigt att ställa frågan om vilken beredskap och kompetens det finns för att möta en generation unga människor med erfarenheter och önskemål som i hög grad är påverkade av en, för de flesta av oss, ny digital miljö? Eller att möta människor som är främmande inför en ny arbetsmarknad där digital kommunikation är central?

Så här beskrivs utbildningen vid Malmö högskola av Anders Lovén, kursansvarig för utbildningen:

"Det finns en växande arbetsmarknad för studie- och yrkesvägledare. Såväl i skolan som i arbetslivet ökar kraven på omställning och flexibilitet. Alltfler valmöjligheter står öppna och svårigheten att överblicka alla alternativ ökar. Här spelar studie- och yrkesvägledaren en roll genom att bland annat skapa överblick, förklara, tolka och sortera information."

Återigen blir vi påminda om att ny tid kräver nya insatser, nya kompetenser och inte minst uppstår nya frågor, frågor som inte alltid har ett klart svar.

Kommentarer
Postat av: test

test

2007-10-25 @ 09:07:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback