En vetenskap i otakt med tiden

I fredagens DN (tyvärr ej utlagd i nätupplagan) skriver Torbjörn Forslid och Anders Ohlsson en intressant artikel om litteraturvetenskapens framtid, En vetenskap i otakt med tiden. De frågar sig om litteraturen - inlusive lyriken befinner sig i kris. Svaret de ger är att litteraturens relativa betydelse i samhället har minskat. Däremot har inte bokens betydelse och bokläsandet minskat. De tar bl.a. bokmässan i Göteborg som exempel på att branschen upplever en högkonjunktur. När det gäller lyriken, hävdar författarna att lyriken bytt arena, till rock och pop, till estradpoesi och poesifestivaler. Av detta drar de slutstsen att litteraturen står sig stark. Det gör däremot inte litteraturvetenskapen. Författarna skriver bl.a.:

Litteratur betyder "allt skrivet". Ändå sitter litteraturvetenskapen sedan ett halvsekel fast i i en till synes närläsnng och tolkning av höglitterära mästerverk. I dagens samhälle är denna inriktning både absurd och ostrategisk.

Jag kan inte uttala mig om relevansen i denna kritik, jag är inte litteraturvetare. Men det som är viktigt och intressant sett ur den utgångspunkt jag arbetar efter är litteraturvetenskapens koppling till svenskämnet i skolan. I utbildningen till lärare i svenska är det litteraturvetenskapliga bidraget viktigt. Om kritiken är riktig finns all anledning att fundera över innehållet i lärarutbildningen. Blivande lärare kommer ut i en skola där elevernas textvärldar ser helt annorlunda ut än de höglitterära mästerverk litteraturvetenskapen, enligt författarna, ägnar sig åt. Hur blir det då möjligt att brygga över den skillnaden i upplevelser, något som bl.a. Christina Olin-Scheller i vid Karlstads universitet lyft fram i sin avhandling.

Anders Ohlsson och Torbjörn Forslid avslutar sin avhandling med de hoppfulla orden:

Litteraturen är ett väsentligt medium för kunskap om mänskliga relationer och det omgivande samhället. För en litteraturvetenskap som tar fasta på detta ter sig möjligheterna obegränsade.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback