Elza Dunkels i Växjö

image70

Idag hade vi besök av Elza Dunkels som gjorde en stor arbetsinsats. Hon höll två föreläsningar till studenter, lärarutbildare från universitet och lärare från skolverksamheten. Föreläsningen sändes också via Marratech till studenter på BTH. Vi har också filmat föreläsningen och kommer efter redigering att göra den tillgänglig på vår hemsida.

I föreläsningarna tog naturligtvis Elza utgångspunkt i sin avhandling och lyfte framförallt fram några viktiga ställningstaganden:

  • När vi ser på barns och ungdomars aktiviteter på nätet måste vi se det i perspektiv av det sammanhang som det sker i. Allt kan inte värderas efter samma mall. Vi måste sätta oss in i hur de uppfattar och tänker. Vi har alldeles för bråttom att lägga våra vuxenvärderingar på deras användning och efter den mallen också döma.
  • Barn och ungdomar utvecklar själva strategier mot saker som de uppfattar som hotfulla och klarar det rätt bra. Men det kan inte vara rätt av vuxengenerationen att abdikera och lämna dem att själva klara detta. Elza poängterade också att när det gäller de svåra fallen av kränkningar som de mest utsatta barnen råkar ut för, är det inte nätlösningar som gäller. Dessa barn och ungdomar måste uppmärksammas på ett annat sätt direkt i klassrummet.
  • Skolan måste i större utsträckning använda den potential som finns i det informella lärandet, dvs det lärande som sker utanför skolan. Det finns en rädsla hos lärare att använda sig av nya medier och man motiverar det ofta genom att lyfta fram de faror som finns, ett exempel är videovåldsdebatten i slutet på 70-talet. När sedan gått tillräckligt lång tid så accepteras företeelsen och ett mer neutralt förhållningssätt används. Varför kan inte vi som arbetar med utbildning vara snabbare med att prova och utveckla nya innovativa grepp, frågar sig Elza Dunkels?
Som synes är dessa frågor synnerligen viktiga också för vårt projekt och vi hoppas på fortsatt samarbete med Elza. För er som har möjlighet att besöka Skolforum i Stockholm under dessa dagar så kommer hon att tillsammans med Stig-Roland Rask på KK-stiftelsen att lansera en ny bok om nätkulturer, Unga nätkulturer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback