Nytt universitet och möte med NLU i Kalmar

Idag fattade styrelserna för Växjö universitet och Högskolan i Kalmar beslut om en ny fas i samarbetet mellan lärosätena. Rektorerna kommer gemensamt att utarbeta en ansökan till regeringen om att bilda ett fusionerat universitet. Ett förslag kommer att läggas fram under våren 2008 för styrelserna att ta ställning till. Blekinge Tekniska Högskola kommer först i februari nästa år att fatta beslut om man ska ansluta sig till processen. Det slutliga beslutet fattas av regeringen. Så här sägs bl.a. i pressmeddelandet:

"Under året har lärosätena tillsammans utrett organisationsformer och genomfört ett visions- och strategiarbete som ligger till grund för de beslut som lärosätenas styrelser tagit idag. Projektrapporterna pekar på att temperaturen har höjts i den högskolepolitiska diskussionen i landet. Alltmer intresse knyts till frågor om hur lärosäten kan samverka för att öka kvaliteten i utbildning och forskning."

Det ska bli mycket spännande att följa den fortsatta processen. Helt klart är att arbetet på de bägge lärosätena nu kommer att ha ett mycket tydligare gemensamt fokus.

Jag träffade Nämnden för Lärarutbildning (NLU) i Kalmar idag för att redovisa projektekonomi och status inför beslut om medfinansiering. Tre intressanta frågor kom upp om just situationen i Kalmar: samarbete med privata företag, forskningsanknytning och studentmedverkan. Bra och viktiga frågor som vi arbetar med. Vi kommer under nästa år att på lite olika sätt återkomma till dem. Den största utmaningen är kanske samarbetet med privata företag. Ofta handlar det om korta ställtider för företagen, medan utbildningsfrågor på olika nivåer har ett annat tempo. Det gäller att hitta frågor som är tillräckligt spännade för båda parter. För lärarutbildningens del kan en möjlighet vara att titta på utbildning som inte bara har lärare i skolor som fokus. Även en dialog med näringslivet kan vara intressant.

Några strategiska beslut fattades inte på mötet. Vid årsskiftet kommer nya nämndledamöter både i Kalmar och i Växjö. Det blir stora frågor att handha, troligen en ny regional univeristetsorganisation och nationellt helt säkert beslut om ny lärarutbildning. Vad kommer alla dessa förändringar att innebära för frågan om digital kompetens? Här finns viktiga strategiska uppgifter för projektet att bevaka.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback